Mediafax.biz Exclusiv

Bancherii despre noile restricţii pregătite de BNR: E nevoie de dobânzi mici la lei, nu de reglementări

Bancherii despre noile restricţii pregătite de BNR: E nevoie de dobânzi mici la lei, nu de reglementări

Autor: Razvan Voican, Liviu Chiru

20.06.2011, 18:46 660

"Ştim de ce s-au dus clienţii spre credite în valută: pentrucă atunci când intrau în bancă prima întrebare era «cât pot să iaumai mult?» şi pentru că reglementările BNR au legat suma maximă acreditului de rata lunară, creditul în lei a fost din startdezavantajat, pentru că dobânda era mai mare, iar clienţii au zis«vreau euro»."

BNR ar pregăti noirestricţii pentru creditul de retail, vizând limitareaîmprumuturilor pentru consum la o perioadă de rambursare de celmult 5 ani, dar şi cerinţe pentru un avans mai mare în cazulfinanţărilor ipotecare în valută, potrivit unui proiect deregulament văzut de Mediafax.

Proiectul nu a fostlansat încă în dezbatere publică, iar oficialii BNR nu oferădeocamdată alte comentarii pe această temă. De asemenea, creditulde nevoi personale garantat cu ipotecă - un produs hibrid careseamănă cu un ipotecar, dar clientul poate folosi banii împrumutaţidupă propria voinţă - ar urma să fie practic eliminat, prinaplicarea aceleiaşi limitări de cinci ani pentru perioada derambursare.

Adrian Jantea, directorul direcţieipromovare şi distribuţie produse şi servicii persoane fizice dinBRD, notează că implementarea unor noi restricţii ar fi îndisonanţă cu mesajele transmise recent de BNR în privinţa reluăriicreditării.

"Deocamdată informaţiile nu sunt oficiale(...) Având în vedere totuşi alte mesaje transmise de curând decătre BNR privind relansarea creditării, aceste informaţii pardeocamdată a nu se afla în linie cu mesajele anterioare.Câteva măsuri luate decurând de către banca centrală vin să arate această deschidere -aprobarea pentru unele bănci a posibilităţii acordării de crediteimobiliare cu avans de 10%, sau aprobarea normelor de creditarepentru unele bănci în cadrul schemei de garantare din programul«Prima casă»", spune Jantea.

În ultima lună BNR a aprobat pentruportughezii de la Millennium Bank şi pentru BRD posibilitatea de avinde credite ipotecare cu avans de 10% (inclusiv în valută), faţăde 15% cât era minimul acceptat în trecut.

Totodată, patru bănci - BCR, Alpha Bank, CECBank şi BRD - au primit avizul BNR pentru produsele de creditare în"Prima casă" 4, care presupun un avans de numai 5%, chiar încondiţiile în care statul garantează doar pe jumătate sumeleacordate clienţilor.

Decizia BNR de a introduce noi restricţiivine în contextul în care cererea de credite - oricum slabă - estecanalizată aproape exclusiv spre finanţările în euro.Creditul în valutăreprezintă aproape 60% din creditele de consum şi peste 90% dincele ipotecare.

Deşi a introdus de-a lungul timpuluirestricţii succesive pentru limitarea creditului în valută, BNR nua reuşit să aducă sub control situaţia, clienţii fiind puternicinfluenţaţi de diferenţialul mare de dobândă, atât în anii de boom,cât şi după debutul crizei economice.

Ultimii doi ani au consemnat însă o scăderea soldului creditului de retail de circa două miliarde de euro,până la 22 mld. euro, din cauza restrângerii considerabile afinanţărilor pentru consum.

Cât priveşte anomaliile şi excesele deinterpretare a normelor la care s-a ajuns din partea unor bănci,şeful Raiffeisen Bank consideră că BNR are pârghii pentru a corectacomportamentul unei bănci anume.

"Nu spun că normele BNR au fost de vină, daranumite bănci au făcut anumite interpretări, iar concurenţa le-apropagat pe piaţă. Nu văd însă de ce ar trebui acum ca BNR sărestricţioneze prin noi reguli toată populaţia, toate băncile sau oîntreagă gamă de produse."

Van Groningen crede că esenţială este o câtmai bună educaţie financiară a clienţilor.El spune că piaţa bancară se află într-ofază de stagnare.

"Activele nu prea cresc şi nici nu ne putemaştepta la o creştere semnificativă pe termen scurt. Cererea localărămâne redusă şi din această cauză nu-mi fac mari speranţe pentru2011. Poate în 2012. Avem nevoie de cerere internă, nu ne putembaza doar pe extern."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO