Mediafax.biz Exclusiv

Bancpost şi Alpha Bank aşteaptă fuziunea băncilor-mamă din Grecia cu ajustări de personal şi restrângeri ale bilanţurilor

Bancpost şi Alpha Bank aşteaptă fuziunea băncilor-mamă din Grecia cu ajustări de personal şi restrângeri ale bilanţurilor

Autor: Razvan Voican

17.01.2012, 10:32 978

Aprobată de acţionari pe 15 noiembrie 2011, fuziunea dintre grupurile elene Alpha Bank şi EFG Eurobank (acţionarul majoritar al Bancpost) încă se lasă aşteptată, procedurile legale prelungindu-se la nivelul autorităţilor de concurenţă.

În acest context, incertitudinea se prelungeşte şi la nivelul filialelor locale, lăsând loc speculaţiilor: cine va conduce viitoarea bancă Alpha - Bancpost care ar urma să ocupe locul trei pe piaţă după active, cum se vor împărţi celelalte posturi de conducere, câţi oameni vor fi concediaţi, câte sucursale vor fi închise, cum vor fi consolidate bilanţurile celor două bănci, care va fi capacitatea noii bănci de a susţine finanţările pentru clienţi, în special pentru cei mari.

Chiar dacă fuziunea a fost anunţată din august anul trecut, Bancpost şi Alpha Bank continuă să urmărească obiective individuale şi să păstreze tăcerea în privinţa perspectivelor de unificare, aşteptând deciziile de la Atena şi lăsând comunicarea pe acest subiect la latitudinea băncilor-mamă.

Obiectivele mari ale celor bănci coincid însă din cauza situaţiilor în care se află: la sfârşitul lunii septembrie 2011 şi Alpha Bank, şi Bancpost erau în topul primelor zece bănci după pierderile înregistrate pe standardele româneşti de contabilitate: Alpha înregistra un minus de aproape 120 mil. lei, iar Bancpost avea o pierdere de 75,3 mil. lei.

Aşadar prioritatea pentru ambele bănci este reducerea costurilor astfel încât să fie posibilă revenirea pe profit, diferenţa până la pragul de eficienţă fiind mai mică în cazul Bancpost.

Surse de pe piaţă afirmă că Bancpost chiar a accelerat în trimestrul al patrulea măsurile de restructurare, avansând cu planul de reducere a personalului discutat la începutul verii atât prin decizii de concediere, cât şi prin presiuni de mutare a unor angajaţi dintr-o zonă în alta. De asemenea, banca a făcut eforturi de reducere a costurilor cu chiriile pentru sucursale.

Şi Alpha Bank încearcă să diminueze costurile, evaluând în primul rând situaţia reţelei de sucursale din afara Bucureştiului.

Oricum, Bancpost are o reţea mai mare cu circa 100 de unităţi decât Alpha Bank, iar cazurile de suprapunere nu sunt foarte numeroase.

Un alt obiectiv comun al celor două bănci este mobilizarea de lichidităţi de la clienţi. Pe lângă faptul că plătesc printre cele mai ridicate dobânzi de pe piaţă, Alpha şi Bancpost sunt nevoite să cheltuiască periodic cu campanii publicitare menite să-i convingă pe clienţi să-şi reînnoiască depozitele.

Surse de pe piaţă afirmă că Alpha Bank a fost mai afectată decât Bancpost la nivelul retragerilor de depozite.

La nouă luni, pe datele publicate la Atena, soldul depozitelor Alpha Bank consemna o scădere de circa 17% faţă de anul precedent.

Ambele bănci fac eforturi să-şi convingă clienţii să nu plece cu depozitele oferindu-le condiţii mai bune, însă preţul este menţinerea într-un cerc vicios al costurilor mari care le subminează profitabilitatea.

Pe partea de creditare, Alpha Bank se luptă să-şi consolideze locul trei ocupat în programul Prima casă după BCR şi BRD, acesta rămânând principalul produs pe zona de retail în condiţiile în care implică un risc minim.Bancpost ezită să promoveze creditele de retail, concentându-se pe zona cardurilor de cumpărături.

Potrivit unor surse de pe piaţă, un segment delicat îl constituie pentru ambele bănci finanţările pentru clienţi mari, fiecare făcând eforturi să iasă din anumite tranzacţii şi încurajând refinanţările de la alte bănci care încă îşi permit să-şi ia expuneri.

Restrângerea bilanţurilor este în mod standard una dintre soluţiile de reducere a nevoilor de finanţare şi de capital. Ambele bănci şi-au majorat capitalul în 2011 la solicitarea BNR, rămâne de văzut dacă vor mai avea nevoie de fonduri până când va avea loc fuziunea şi pe piaţa locală.

Cât priveşte conducerea viitoarei bănci Alpha-Bancpost, situaţia nu este tranşată, în mediile bancare fiind vehiculate mai multe scenarii.

Una dintre variantele acreditate pe piaţă este ca Sergiu Oprescu, actualul preşedinte executiv al Alpha Bank, să conducă mai departe şi noua bancă.

Aceasta şi în condiţiile în care Peter Weiss, care tocmai a împlinit un an la şefia Bancpost, nu ar fi la fel de determinat să se bată pentru noul post.

Există însă şi varianta ca Atena să trimită un bancher grec având în vedere dimensiunea şi ponderea pe care noua bancă le va avea în afacerile grupului Alpha Eurobank rezultat din fuziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO