• Leu / EUR4.9451
  • Leu / GBP5.8116
  • Leu / USD4.8462
Mediafax.biz Exclusiv

Banii din subteran ies la suprafaţă

Banii din subteran ies la suprafaţă

Autor: Andreea Neferu

11.11.2011, 15:19 1564

Reţeaua de metrou din Capitală are în prezent puţin peste 70 de kilometri şi 51 de staţii, însă în următoarele două decenii Metrorex are în plan extinderea cu cel puţin 100 de staţii şi încă 70 de kilometri.

Investiţiile estimate în acest megaproiect se ridică la circa 8,5 miliarde de euro, însă pe lângă aceşti bani, noile staţii de metrou vor atrage investiţii şi la suprafaţă, în spaţii de birouri, complexe rezidenţiale sau centre comerciale.

Reţeaua de metrou din Bucureşti, care are în prezent patru magistrale, va avea în următoarele două decenii cinci linii noi, precum şi extinderi ale magistralelor deja existente, potrivit planurilor Metrorex.

Liniile de metrou care ar putea brăzda Bucureştiul peste 20 de ani ar putea fi Magistrala 4 Gara de Nord-Gara Progresul, pentru care investiţia este estimată la 950 de milioane de euro, Magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon (1,7 miliarde de euro), Magistrala 6 Otopeni-1 Mai (850 de milioane de euro), Magistrala Bragadiru-Voluntari (1,9 miliarde de euro), precum şi semi-inelul de sud (1,3 miliarde de euro) - acesta din urmă asigurând conexiunea între staţiile Dristor şi Crângaşi prin partea de sud şi sud-vest a oraşului.

Alte investiţii ce se ridică la 1,8 miliarde de euro vizează prelungirea liniilor deja existente, pe rutele Păcii-Linia de Centură Vest (250 de milioane de euro), Laminorului-Mogoşoaia (290 de milioane de euro), Pipera-Tunari (650 de milioane de euro), Pantelimon-Cernica (250 de milioane de euro) şi Ghencea-Domneşti (400 de milioane de euro).

După modelul Pipera, unde se află un sfert din clădirile de birouri din Bucureşti, şi alte zone unde vor fi construite noi staţii de metrou ar putea deveni noi poli ai imobiliarelor.

Consultanţii imobiliari spun că este încă prea devreme să se pronunţe cu privire la cum ar putea arăta peste 20 de ani Bucureştiul, după ce metroul ar trebui să se extindă puternic şi să acopere mare parte din oraş. Cu toate acestea, ei dau ca sigur faptul că zona de nord va rămâne, cel puţin pe termen scurt şi mediu, polul spaţiilor de birouri din Capitală, însă din urmă vin şi alte zone.

"Zonele de birouri preferate vor rămâne centru-nord, cel puţin cele predilecte pentru headquarters. Pentru clădiri de back-office, zonele de vest şi est devin din ce în ce mai interesante. De asemenea, extinderea reţelei de metrou va da naştere unor dezvoltări de tip suburbie care sperăm să decongestioneze centrul Bucureştiului şi va mai elibera din presiunea cumpărătorilor atunci când se află în faţa deciziei de a achiziţiona o locuinţă", spune Cristian Ustinescu, investments director în cadrul firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

El anticipează apariţia unor proiecte rezidenţiale de tip social sau case de tineret în est şi sud, poate suburbii de clasă medie în nord.

"Câteva mii de case pot fi livrate în următorii ani în funcţie de evoluţia acestor lucrări de infrastructură", mai spune Ustinescu.

Deocamdată, lucrări la metrou se fac doar pe tronsonul Râul Doamnei-Eroilor, inclus în noua magistrală M5 Drumul Taberei-Pantelimon.

Linia de metrou, care va avea o lungime de 6,22 kilometri şi va fi construită pentru 215 milioane de euro, va deservi circa 200.000 de bucureşteni. Lucrările au obligat deja la reconfigurarea infrastructurii rutiere din zonele unde vor exista staţii de metrou.

Un exemplu relevant este cel din intersecţia de la Răzoare, unde de o săptămână a fost ştearsă de pe hartă strada Răzoare, în locul acesteia apărând o nouă arteră, cu cinci benzi, care se numeşte tot Răzoare şi care porneşte din rond, unindu-se la capete cu Şoseaua Pandurilor şi Bulevardul Geniului.

Dacă infrastructura de suprafaţă este deja modificată, pe viitor ar putea apărea schimbări şi la nivelul clădirilor din zonă.

Oana Iliescu, managing director în cadrul DTZ Echinox, afirmă că finalizarea magistralei de metrou M5 va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării ulterioare a imobiliarelor.

"Existenţa unei conexiuni la o linie de metrou este una dintre primele condiţii pe care dezvoltatorii de office şi retail caută să le bifeze în alegerea unei locaţii pentru un proiect nou", spune Iliescu.

Astfel, pe traseul magistralei M5 ar putea apărea numai dezvoltări de mici dimensiuni în zona Prelungirea Ghencea, un hipermarket de mici dimensiuni în zona viitoarei staţii Brâncuşi, în timp ce la Academia Militară există un teren de aproximativ 2,5-3 hectare, fosta platformă a UCR, care ar putea avea o dezvoltare comercială, dar peste 5 sau 6 ani.

"Ar mai fi platforma Titanmar, a cărei destinaţie nu a fost până în prezent complet elucidată", mai spune Iliescu.

Consultanţii imobiliari mai spun că partea de nord va rămâne în continuare principala destinaţie pentru spaţiile de birouri, fie că vorbim de sedii principale sau de back office, însă acest lucru nu înseamnă că alte zone vor fi ocolite.

"Având în vedere proiectele de infrastructură (Pasajul Basarab, noi staţii de metrou) care fluidizează traficul şi accesul către aeroport şi centru, Grozăveşti-Semănătoarea poate fi opţiunea care să cumuleze beneficiile oferite atât de Aurel Vlaicu, cât şi de Pipera, devenind o atracţie în următoarea perioadă", explică Maria Florea, associate director în departamentul de birouri al firmei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Pe de altă parte, Ben Binns, şeful departamentului birouri din cadrul Jones Lang Lasalle, spune că este posibil să apară o nouă zonă de spaţii de birouri, dar care să continue ceea ce deja există în apropierea staţiilor de metrou Aurel Vlaicu-Pipera.

"Extinderea magistralei către Otopeni ar putea fi un factor cheie pentru dezvoltarea de birouri şi mai la nord, însă acest lucru ar putea fi considerat de fapt ca o extindere a spaţiilor de birouri deja existente în nord, în zona Barbu Văcărescu/Floreasca, Piaţa Presei Libere şi DN 1, mai ales odată cu extinderea aeroportului Otopeni", a declarat Binns.

Planurile pentru reţeaua de metrou din Capitală sunt mari, însă deocamdată singurele proiecte care au finanţare, chiar şi parţial, sunt magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon (lucrările la tronsonul Râul Doamnei-Universitate, care va costa 215 milioane de euro se află în derulare), prelungirea magistralei 4 cu încă două staţii, Laminorului şi Lac Străuleşti, dar şi linia ce leagă Bucureştii Noi de Aeroportul Otopeni, pentru care Metrorex are 320 de milioane de euro de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA) din totalul necesar de 850 de milioane de euro.

De asemenea, recent au început şi procedurile pentru executarea în regim de parteneriat public-privat a magistralei 7, care leagă Bragadiru-Voluntari, urmând ca la finalul trimestrului al treilea din 2012 să fie gata studiile de fezabilitate.

În ciuda acestor investiţii uriaşe, Metrorex spune că niciun dezvoltator imobiliar nu i-a trecut până acum pragul pentru a se interesa de modul în care va arăta metroul peste câţiva ani.

"Prima surpriză neplăcută este că nimeni nu ne întreabă ce avem de gând să facem. Din când în când un cetăţean ne pune întrebări privind planurile de extindere, ca să ştie unde să îşi cumpere apartament. Dezvoltatorii însă tot din presă ştiu de planurile de extindere a metroului. Eu îi aştept să discutăm pentru că noi am fi interesaţi să colaborăm", adaugă Gheorghe Udrişte, director al Metrorex.

Până acum au avut doar discuţii neoficiale cu diferiţi oameni de afaceri, care povesteau că zona Mogoşoaia ar fi atractivă.

"Spre exemplu, noi gândim o dezvoltare spre Pipera, însă am făcut-o fără să ne întrebe cineva, dar e clar că prelungirea spre această zonă este utilă", spune Udrişte.

Şi chiar dacă nimeni nu ştie cu certitudine dacă în 20 de ani promisiunile privind extinderea reţelei de metrou vor fi onorate, ne rămâne totuşi speranţa că Bucureştiul va avea o nouă faţă peste două decenii.

"Sperăm că va fi mai integrat în termeni de infrastructură şi că se va pune un accent mai mare pe master planning-ul oraşului astfel încât acesta să nu devină şi mai fragmentat decât deja este", conchide Binns de la Jones Lang Lasalle.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9451
Diferență: -0,0061
Ieri: 4.9454
Azi: 4.8462
Diferență: 0,2441
Ieri: 4.8344
Azi: 5.8116
Diferență: 0,646
Ieri: 5.7743
Azi: 4.9872
Diferență: 0,0241
Ieri: 4.9860