Mediafax.biz Exclusiv

Bătălia RCA: 1,5 milioane de şoferi îşi reînnoiesc poliţele, dar nu trebuie să se mai aştepte la mari reduceri

Bătălia RCA: 1,5 milioane de şoferi îşi reînnoiesc poliţele, dar nu trebuie să se mai aştepte la mari reduceri

Autor: Ciprian Botea

22.12.2011, 18:52 620

Daunele foarte mari au convins asigurătorii să abandoneze lupta pe tarife la poliţele auto obligatorii (RCA) şi campaniile de publicitate de sute de mii sau chiar milioane de euro adresate celor 1,5 milioane de şoferi care îşi reînnoiesc asigurarea pentru maşină în această perioadă.

Numai câteva companii de asigurări promovează mai puternic în această perioadă asigurările de răspundere civilă auto, prin campanii de publicitate outdoor şi în media sau prin parteneriate cu dealerii auto.

Spre exemplu, italienii de la Generali au redus cu până la 15% tarifele la poliţele de asigurare pentru proprietarii de autovehicule Citroën. Generali vinde una dintre cele mai scumpe poliţe RCA, tariful la o asigurare pe un an încheiată de un şofer în vârstă de 24 de ani din Bucureşti fiind de 1.527 de lei, potrivit datelor Otto Broker.

Asigurarea pe şase luni de la Generali costă 869 de lei, fiind cu aproape 50% peste nivelul practicat în vară. Italienii au plătit anul acesta o despăbubire de circa un milion de euro pe o poliţă de răspundere civilă auto, iar daunele mari pun presiune pe creşterea tarifelor.

Cel mai mic tarif din piaţă este practicat de Carpatica Asig, o poliţă încheiată pe o perioadă de un an de un şofer în vârstă de 24 de ani din Bucureşti costând 345 de lei. Şi Carpatica a majorat tariful perceput şoferilor tineri cu o treime faţă de nivelul din vară.

Asigurătorii spun că şoferii tineri provoacă cele mai multe pagube, astfel că primele achitate de aceştia sunt semnificativ mai mari. Şoferii mai în vârstă au un istoric de daună mai bun şi plătesc chiar tarife mai mici.

Spre exemplu, un şofer în vârstă de 40 de ani din Bucureşti plăteşte în medie o primă de 288 de lei pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică de 1.400-1.600 de centimetri cubi, în scădere de la 359 de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Safety Broker.

Datorită reducerii preţurilor pentru această categorie de vârstă tariful minim la RCA a scăzut cu circa 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar brokerii de asigurări se aşteaptă ca reducerea de preţ să fie una temporară având în vedere presiunea generată de daune.

"Ne aşteptăm la o majorare a tarifelor cu 20% pe parcursul anului următor ca urmare a faptului că asigurătorii plătesc despăgubiri considerabile pentru acest tip de poliţă. Mai mult, compensaţiile pentru vătămări corporale şi deces, precum şi cele plătite pentru daune morale au crescut semnificativ în ultimul an", afirmă Viorel Vasile, managing partner la Safety Broker.

Limitele de despăbubire vor creşte anul viitor la 5 mil. euro pentru vătămări corporale şi deces şi 1 mil. euro pentru daune materiale.

Asigurătorii au subscris în primele nouă luni din 2011 prime de 1,55 mil. lei (370 mil. euro) din poliţe RCA şi au plătit despăgubiri de 1,23 mil. lei.

Presiunea mare a daunelor a forţat companiile de asigurări să găsească alte modalităţi de a atrage clienţii. De exemplu, BCR Asigurări promite tractare gratuită a autovehiculelor clienţilor care încheie o poliţă până la jumătatea lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO