Mediafax.biz Exclusiv

BCR va majora prognoza privind creşterea economică din acest an la peste 2%

Autor: Claudia Medrega

17.11.2011, 13:45 80

El a adăugat că în prezent analiştii instituţiei fac calcule.

"Depinde cât va fi contribuţia agriculturii şi cât de mult va încetini industria. Pentru moment, semnalele nu sunt atât de puternice că industria ar încetini, pe cât de rele sunt semnele de la economiile din zona euro, inclusiv Germania", precizează Anghel.

Economistul BCR spune că cel mai probabil noua prognoză va fi de la 2,2% în sus.

El a explicat că din creşterea de 4,4% înregistrată în trimestrul al treilea, circa două treimi, adică 2,6 puncte, au fost generate de agricultură. Fără influenţa favorabilă a agriculturii, creşterea economică ar fi fost de 1,8% în T3.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni la postul public că agricultura a crescut cu 25% în T3, turismul cu 17%, construcţiile cu 7,2%, iar industria cu 5,5%.

Pentru 2012, Anghel a amintit de revizuirea în jos a prognozei de creştere pentru zona euro, la doar 0,6%.

"Important este să rămână pe plus zona euro.Cât timp rămâne pe plus, este bine şi pentru România. Când există creştere, România creşte cu 50% mai repede. Când zona euro scade, România scade cu 50% mai repede. În general, pentru România factorul de multiplicare este de 1,5.", apreciază Anghel.

BCR şi-a ajustat la jumătatea lunii octombrie prognoza de creştere economică pentru anul viitor cu un punct procentual, de la 2,9% la 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO