Mediafax.biz Exclusiv

Beneficiarii fondurilor structurale au primit în luna noiembrie 146 mil. € de la UE

Beneficiarii fondurilor structurale au primit în luna noiembrie 146 mil. € de la UE

Autor: Gabriel Razi

09.12.2010, 19:27 13

România reuşit să absoarbă în primele 11luni ale acestui an fonduri structurale în valoare de 770 demilioane de euro, înregistrând o creştere cu 86% faţă de cele 413milioane atrase pe tot parcursul anului 2009.

Până la finalul lunii noiembrie, fuseserădepuse 24.000 de proiecte pentru atragerea de fonduri structurale,din care mai mult de jumătate au fost aprobate. Din proiecteleaprobate, 6.000 au primit undă verde, dar sub 5.000 au obţinutdecizii de finanţare.

În perioada 2007-2010, României îi revin 8,6miliarde de euro, din care au fost aborbite până în prezent 1,5miliarde de euro, gradul de absorbţie ridicându-se la16%.

Prefinanţările, evaluate la 1 miliard deeuro, adică sumele acordate în avans de Uniunea Europeană pentrudemararea proiectelor, au reprezentat două treimi din totalulplăţilor.

Programul Operaţional Regional (POR) estelider la capitolul plăţi în primele 11 luni ale acestui an, fiindurmat de Programul de dezvoltare a resurselor umane(POSDRU).

Programele care promovează educaţia şiformarea continuă, cele care facilitează accesul tinerilor pe piaţamuncii sau cele care promovează cultura antreprenorială sunteligibile pentru POSDRU, în timp ce POR se concentrează pe aceleproiecte care sprijină dezvoltarea durabilă a oraşelor, promoveazăturismul şi îmbunătăţesc infrastructura de transport.

Cele mai multe proiecte depuse în primele 11luni ale acestui an, peste 8000, au fost pentru POSDRU, dar maipuţin de jumătate au fost aprobate.

Gradul de absorbţie până la finalul luniinoiembrie s-a ridicat la 27% pentru POSDRU, în timp ce POR a atrasaproape 30% din fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeanăîn perioada 2007-2010.

Cel mai scăzut grad de absorbţiea fost înregistrat pentru Programul Operaţional Sectorial deTransport, acesta fiindsub 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO