Mediafax.biz Exclusiv

BNP Paribas, OTP şi două fonduri se luptă pentru RBS

BNP Paribas, OTP şi două fonduri se luptă pentru RBS

Autor: Liviu Chiru

28.06.2011, 17:25 638

"În cursă sunt BNP Paribas, OTP Bank şi douăfonduri de investiţii din Anglia", spun sursele citate. Camera dedate a băncii a fost deschisă pentru investitorii interesaţi, uniiîncheind deja procesul de evaluare.

RBS avea active de 1,22 miliarde de euro lasfârşitul primului trimestru, însă bilanţul său s-a contractatconstant în ultimii ani. Britanicii includ grosul activelor dinRomânia în categoria "non-core", adică nu le consideră esenţialepentru afacerile lor.

Banca a încheiat anul trecut cu un profitsolid, de 36 mil. euro.Reprezentanţii RBS nu au oferit comentarii pe această temă.Şeful RBS România Johan Gabriels spunea în luna mai că existauoferte concrete pentru preluarea băncii.

Doar OTP - cel mai mare grup financiarmaghiar - operează deja o bancă pe plan local, filiala sa fiindînsă un jucător de talie medie. Chiar CEO-ul grupului Sandor Csanyia arătat în primă vară că sunt în derulare discuţii pentru opreluare în România, care le-ar consolida cota de piaţă. Gigantulfrancez BNP Paribas a tatonat piaţa locală în ultimii ani,dezvoltând anumite operaţiuni, însă nu a făcut pasul până acum şiîn zona bancară. Francezii deţin pe plan local cel mai mare jucătordin credite de consum (Cetelem), în timp ce în leasing operaţionalsunt în top cinci prin Arval, dar mai au afaceri şi în asigurări,consultanţă în real estate sau leasing financiar.

Britanicii de la Royal Bank of Scotland auanunţat încă din primăvara lui 2009 intenţia de a vinde subsidiaralocală. Câteva luni mai târziu grupul a anunţat însă că renunţă laplanurile de vânzare, întrucât nu a reuşit să găsească uncumpărător dispus să plătească un preţ acceptabil. Potrivitplanului de restructurare, vânzarea filialelor selectate iniţialtrebuie însă finalizată până la începutul lui 2012, astfel că aapărut o presiune de timp.

"Preţul va fi probabil în zona de trei cifre(de peste 100 mil. euro - n.red.)", mai spun sursele citate.Totuşi, evaluarea este afectată depresiunile de erodare a cotei de piaţă, în condiţiile în careclienţii tradiţionali ai RBS - companiile mari locale şi filialelemultinaţionalelor - sunt vânaţi acum agresiv de alţicompetitori.

Preluarea RBS se poate dovedi dificil degestionat tocmai din prisma păstrării portofoliului de clienţi -principalul "activ" al băncii - având în vedere profilul special.Pentru companiile mari, tocmai accesul la o platformă globală deproduse şi servicii este elementul- cheie în relaţia cu banca, ceeace implică şi apartenenţa la un grup financiar internaţionalputernic.Noulproprietar ar trebui să poată acor da astfel de servicii pentru apăstra clienţii.

Preluarea RBS ar aduce primaschimbare semnificativă în peisajul bancar local de la începutulcrizei, întoamna anului 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO