Mediafax.biz Exclusiv

Borodi, patronul Brinel: Piaţa soluţiilor IT&C îşi revine mai greu, dar noi creştem

Borodi, patronul Brinel: Piaţa soluţiilor IT&C îşi revine mai greu, dar noi creştem

Autor: Adrian Seceleanu

22.09.2011, 19:13 193

Grupul clujean Brinel, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C de pe piaţa locală, mizează pe afaceri în creştere în acest an şi are ca obiectiv să menţină businessul pe profit, spune, într-un interviu pentru ZF Marcel Borodi, preşedinte şi proprietar al companiei.

"Semnalele din piaţă sunt moderat pozitive şi nu ne aşteptăm la un procent de creştere mai mare de 5%-15%. Ne propunem să continuăm creşterea şi vom menţine profitabilitatea pozitivă şi în 2011, dar cu o singură cifră. În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, în momentul de faţă Grupul Brinel are 145 de angajaţi, iar pe parcursul acestui an continuăm să mărim echipa în zona de vânzări şi software, cu cel puţin 25 de specialişti", a spus Borodi.

"Piaţa internă îşi revine mai încet în 2011 şi nu ne aşteptăm la un procent de creştere prea mare pe parcursul întregului an. În continuare ne menţinem poziţia de lider în Transilvania pe segmentul integratorilor de hardware, software şi comunicaţii."

Anul trecut Net Brinel a avut afaceri de 15,8 mil. euro, în creştere cu 69% şi un profit net de 1,6 mil. euro, cu 117% mai mare decât în urmă cu un an.

"În 2010, am evoluat bine în raport cu piaţa, şi ne-am situat chiar peste nivelul ei de creştere. Am derulat integral proiecte importante, pe segmentul de utilităţi prin implementarea de centre de date. Pot să mai menţionez un alt proiect de e-administraţie cofinanţat din fonduri europene, care şi-a propus să amelioreze relaţia dintre contribuabil şi instituţia publică, precum şi un altul, de creştere a competitivităţii pe zona de e-learning", a comentat Borodi rezultatele pe anul precedent.

În ceea ce priveşte evoluţia vânzărilor din primul semestru, Borodi afirmă că unul dintre contractele importante câştigate a fost în segmentul educaţional.

"Un proiect finalizat recent este implementarea unui sistem electronic integrat de educaţie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj."

Activitatea de contractor general şi furnizor de soluţii este cea care aduce cele mai mari venituri pentru companie, spune Borodi.

"Orientarea înspre proiecte complexe cu o componentă soft şi servicii dominantă a fost un factor de succes. Am finalizat un proiect de e-administraţie care conectează zeci de mii de cetăţeni la procesele interne din instituţie pentru a le soluţiona problemele fără a se deplasa la sediul ei. Suntem prezenţi pe piaţă cu soluţii în proiecte de e-learning şi e-sănătate astfel încât răspundem unora dintre cele mai fierbinţi cerinţe actuale. În zona soluţiilor de infrastructură IT am consolidat centre de date şi de disaster recovery şi am mărit numărul soluţiilor de stocare şi virtualizare."

Compania se uită şi după achiziţii însă momentan nu există discuţii într-un stadiu avansat în acest sens, afirmă preşedintele Brinel. "Activitatea principală în zona de solution provider/ integrare de sisteme informatice ne determină să ne uităm cu atenţie la posibile ţinte de achiziţie. Firme cu soluţii de nişă bine consolidate în piaţă sunt de interes. Aceste procese sunt lente şi pentru a fi reuşite depind de foarte mulţi factori. Credem că în următorii ani vom consolida această activitate şi mai bine".

Întrebat cum au evoluat salariile pentru personalul IT din Cluj, oficialul Brinel afirmă că acestea au "păstrat" tendinţa pieţei: "în Cluj există, la acest moment, o cerere crescută de forţă de muncă pregătită în IT. Asta, din trei motive: s-au făcut investiţii străine, a crescut cererea pentru companiile care fac outsourcing şi s-au făcut relocări ale unor mari centre de suport în zona Clujului. Fiecare dintre aceste segmente a absorbit şi absorb în continuare mulţi specialişti. Sunt nişe care au crescut mult, iar salariile din industria IT&C reflectă această creştere".

Întrebat dacă judeţul Cluj ar putea atrage şi mai multe investiţii IT&C pe lângă cele existente deja, Borodi afirmă că acest lucru este posibil. "Clujul dispune de un potenţial ridicat în zona IT&C. Investiţiile străine, cererea pentru companiile care fac outsourcing, relocarea unor mari centre de suport în zona Clujului, toate acestea cresc competitivitatea pe piaţă. Pe de altă parte, Clujul este unul din cele mai importante centre universitare din ţară ( având patru universităţi aflate în primele 12 din ţară) care asigură un ãpool de candidaţi" pe piaţa forţei de muncă. Pentru a-i pregăti pentru ceea ce se întâmplă în practică, la momentul intrării lor pe piaţa forţei de muncă suntem implicaţi încă din 2009, în cadrul unui program dedicat pregătirii viitorilor specialişti în IT, numit ?coala de Excelenţă ãTalentIT". Proiectul realizat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj continuă şi în 2011 şi ne dorim să-l reluăm în fiecare an de acum înainte, scopul proiectului fiind acela de a atrage şi implicit de a pregăti tinerii studenţi în IT, pe perioada studiilor. Credem că poziţia de cel mai relevant pol IT din afara Capitalei se va consolida în favoarea Clujului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO