Mediafax.biz Exclusiv

Bugetele companiilor de pe bursă arată creştere: trei sferturi din companii aşteaptă afaceri mai mari

Bugetele companiilor de pe bursă arată creştere: trei sferturi din companii aşteaptă afaceri mai mari

Autor: Andrei Chirileasa

11.04.2012, 19:27 307

Aproape trei sferuri din com­pa­ni­ile listate, nefinanciare, şi-au bugetat pen­tru acest an afaceri în creştere şi tot atâ­tea văd o evoluţie pozitivă a rezul­ta­tu­lui net, adică profituri mai mari sau pier­deri mai mici, potrivit unei analize a ZF.

Au fost analizate bugetele propuse de 35 dintre cele mai mari companii de pe bursă, cu ex­cep­ţia ce­lor din sec­torul fi­nan­ciar. Afacerile bu­ge­ta­te de cele 35 de com­panii pen­tru acest an cu­mu­lea­ză 41,8 mld. lei, fiind cu 3,3% mai mari decât cele de anul trecut (40,45 mld. lei).

Creşteri semnifica­tive şi-au bugetat com­paniile din sectorul farmaceutic (Zentiva, Antibiotice şi Biofarm), distri­bui­torii de medicamente (Ropharma Bra­şov şi Remedia Deva), dar şi unele com­panii din sectorul construcţiilor, care speră să vadă prima revenire, după trei ani de scăderi.

În cazul companiilor foarte mari, bu­getele alternează, unele mizând pe creş­teri semnificative în timp ce altele, mai conservatoare, şi-au bugetat scăderi uşoare ale afacerilor.

Rompetrol Rafinare (RRC), com­pania care operează rafinăria Petro­mi­dia, şi-a construit bugetul pornind de la o creştere cu 23% a afacerilor. Com­pa­nia mizează pe creşterea cantităţilor de car­buranţi vândute, în special la export, Rom­petrol vizând creşterea livrărilor pe piaţa din Ucraina şi intrarea pe piaţa din Turcia.

OMV Petrom (SNP), cea mai mare com­panie locală, şi-a bugetat afaceri mai mici cu 4,6% decât în 2011. Este cunos­cut însă faptul că Petrom este mai con­ser­vatoare la construirea bugetului. Anul trecut, compania a avut rezultate re­cord, afacerile depăşind cu 30% ni­velul bugetat, iar profitul a fost cu 59% peste buget. Menţinerea preţului ţiţeiu­lui la un nivel ridicat şi scumpirile carbu­ran­ţilor din primele luni ale anului ar putea ajuta Petrom să-şi crească afa­cerile şi în acest an.

Creşteri ale afacerilor şi-au bugetat şi companiile din industrie, care se află în topul exportatorilor. Producătorul de ţevi TMK Artrom Slatina (ART) esti­mea­ză afaceri cu 12% mai mari, în con­di­ţiile în care circa 80% din producţie mer­ge la export. Şi pro­du­cătorul de com­po­nente auto Compa Sibiu (CMP) mi­zează pe vânzări mai mari cu 9,4%.

În schimb, pro­­­­du­cătorul de alu­­miniu Alro Sla­ti­na (ALR) es­ti­mea­ză afaceri în scă­dere cu 5%, în condiţiile în care îşi va re­duce producţia totală de aluminiu tur­nat, dar va creşte producţia de alu­miniu procesat, cu valoare adăugată mai mare.

Per ansamblu, bugetele companiilor confirmă prognozele privind o evoluţie po­zitivă a economiei în acest an. Încre­derea analiştilor financiari în economia ro­mânească a depăşit în martie pragul de 50 de puncte din 100 pentru prima dată în ultimele opt luni, arată un raport CFA Romania Macroeconomic Confi­dence Index publicat recent. Indicatorul îşi propune să cuantifice estimările ana­liş­tilor financiari cu privire la activitatea eco­nomică în România pentru un ori­zont de timp de un an.

Şi evoluţia bursei din ultimele luni in­dică faptul că investitorii se aşteaptă la re­zultate mai bune din partea compa­ni­ilor listate. Indicele BET a câştigat 20% de la începutul anului. Totuşi, în ulti­me­le săptămâni creşterile s-au oprit şi au apă­rut corecţii, semn că investitorii aş­teap­tă acum confirmarea progno­ze­lor. Rezulta­te­le pe primul trimestru ar putea oferi pri­mele indicii cu privire la capa­ci­ta­tea com­paniilor de a-şi atinge ţintele bugetate.

Anul trecut, 17 companii dintre cele 35 analizate au realizat afaceri mai mari decât cele bugetate, iar alte 8 companii au realizat cel puţin 90% din buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO