Mediafax.biz Exclusiv

Bunge este în negocieri avansate cu portughezii de la Prio Foods pentru preluarea fabricii de la Lehliu

Bunge este în negocieri avansate cu portughezii de la Prio Foods pentru preluarea fabricii de la Lehliu

Autor: Gabriel Razi

20.03.2012, 19:49 455

Fabrica de la Lehliu a fost deschisă în 2011 în urma unei investiţii de 93 de milioane de euro. Bunge are la rândul său o fabrică de ulei la Buzău, unitate preluată în 2007 de la Agricover. Prin această tranzacţie Bunge îşi reafirmă interesul pentru piaţa locală, consolidându-şi poziţia de lider pe piaţa uleiului.

"Au fost făcute deja procedurile de due dilligence. Bunge cumpără 55% din acţiunile Prio, tranzacţia urmând a fi finalizată în cel mult o lună", spune o sursă din piaţă apropiată discuţiilor.

Reprezentanţii Prio Foods nu au dorit să comenteze pe marginea acestei situaţii, însă nici nu au negat în niciun fel informaţiile. De cealaltă parte, oficialii Bunge România nu au comentat în niciun fel acest subiect.

Dacă se va finaliza înţelegerea dintre Bunge şi portughezii de la Prio Foods va fi prima tranzacţie în industria locală a uleiului în ultimii doi ani după ce grupul elveţian Alimenta a vândut Expur francezilor de la Sofiproteol.

În 2010 gigantul francez cu peste 6.000 de angajaţi şi afaceri de 5,5 miliarde de euro, a preluat fabricile Expur de la Urziceni şi Slobozia într-o tranzacţie evaluată la 60-80 de milioane de euro. Mai mult, mişcarea va marca prima achiziţie făcută de Bunge în ultimii cinci ani după ce în 2007 americanii au preluat o fabrică în Buzău de la grupul Agricover.

Portughezii vând la mai puţin de un an de la inaugurarea fabricii

Negocierile dintre portughezii de la Prio şi americanii de la Bunge sunt surprinzătoare în condiţiile în care a trecut mai puţin de un an de la intrarea Prio pe piaţa locală a uleiului vegetal, mişcare făcută printr-o investiţie de 93 de milioane de euro, unul dintre cele mai mari proiecte greenfield inaugurate anul trecut de o companie în România.

Portughezii sunt prezenţi pe piaţa locală din 2005, însă până în luna iulie a anului trecut s-au concentrat pe producţia de biodiesel într-o altă unitate tot în Lehliu Gară. În România Prio procesează seminţe de floareasoarelui şi rapiţă pentru producţia în scopuri industriale, dar şi pentru consum. Fabrica de ulei operată de Prio are o capacitate de 316.000 de tone de ulei/an şi 340.000 de tone de şrot.

Anul trecut compania a vândut 60.000 de tone de biocombustibil, acestea fiind singurele informaţii disponibile despre operaţiunile companiei din 2011. La capacitatea de producţie din prezent portughezii achiziţionează anual de la fermierii locali aproximativ 800.000 de tone de seminţe de rapiţă şi floarea-soarelui, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un randament de 40% al producţiei de ulei din seminţe.

Producătorul de ulei deţine însă capacităţi de stocare de numai 150.000 de tone (15 celule a câte 10.000 de tone fiecare). Pentru achiziţiile de materie primă Prio a luat în luna iulie a anului trecut şi un credit de 31 de milioane de euro de la BCR.

În România grupul Prio face afaceri prin intermediul firmelor Prio Agricultura, Prio Bio Energia, Prio Biocombustibil şi Prio Extracţie. La sfârşitul anului 2010 portughezii aveau afaceri de 14 milioane de euro prin intermediul Prio Biocombustibil, rulaje de alte două milioane de euro prin intermediul Prio Extracţie şi alte 6,6 mil. euro din operaţiunile Prio Agricultura.

Cifra de afaceri a Prio Bio Energia nu este disponibilă. În intervalul 2008-2010 grupul portughez a înregistrat însă pierderi cumulate de 23,6 milioane de euro din operaţiunile derulate de Prio Extracţie şi Prio Biocombustibil. Pe lângă unităţile de producţie pentru ulei şi biodiesel de la Călăraşi, Prio exploatează în România şi 25.000 de hectare de teren agricol în estul ţării.

Anul trecut două treimi din această suprafaţă au fost în producţie, recoltele de floarea-soarelui, porumb şi rapiţă ajungând pe liniile de producţie ale fabricilor deţinute de companie.

Ce ia naştere din înţelegerea portughezo-americană?

Preluarea controlului asupra unităţilor de producţie ale Prio va întări prezenţa americanilor de la Bunge - cel mai mare jucător de pe piaţa locală a uleiului vegetal - în estul ţării. Americanii produc ulei în prezent într-o fabrică în Buzău, unitate achiziţionată în 2007 de la grupul Agricover, unitatea având o capacitate de 800 de tone de ulei/zi. Prezenţa în estul ţării este strategică pentru producătorii de ulei vegetal şi biodiesel atât prin prisma apropierii de zonele unde fermierii români cultivă materia primă necesară fabricilor, cât şi prin proximitatea faţă de Marea Neagră, punct vital pentru exporturi. Producătorii din România şi-au majorat per total anul trecut exporturile cu 70%, la 191 milioane de euro.

Bunge, companie care avea la sfârşitul anului 2010 afaceri de 373 milioane de euro în România, ar urma să controleze în urma tranzacţiei două unităţi de producţie simultan. Situaţia ar fi o premieră în ultimii cinci ani pentru gigantul american şi ar reprezenta o reafirmare a interesului grupului pentru piaţa locală. La începutul anului 2008 Bunge a închis o unitate de producţie în Iaşi iar în prealabil compania a pus lacăte pe uşile altor centre de producţie din Bucureşti şi Oradea.

Pe piaţa locală a uleiului, evaluată în bani la 350-400 milioane de euro, Bunge şi Prio Foods concurează cu grupul Cargill şi Expur, dar şi cu afaceri puse pe picioare de antreprenori români printre care se numără Prutul Galaţi (Marian Andreev), Ulerom (Adrian Porumboiu) şi Ardealul Carei (mai multe persoane fizice).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO