Mediafax.biz Exclusiv

Cambolive, Renault Nissan: Comportamentul clientului român se va apropia de cel vest-european, dar tranziţia va dura

Autor: Bogdan Alecu

28.02.2011, 16:16 20

Spre deosebirede piaţa vest-europeană unde există o tradiţie a vânzărilor demaşini, iar numărul clienţilor care cumpără prima maşină estescăzut, România este considerată în continuare o piaţă "decucerire", dealerii luptând în primul rând pentru atragerea şifidelizarea lor.

Cambolivesubliniază că în România peste 50% dintre clienţi sunt la primamaşină, sau la prima «a doua» maşină pentru familie, lucru caretrebuie luat în calcul, deoarece poate schimba poziţia brandurilorîn piaţă.

"Cel care va cumpăra pentru prima dată va avea deales dacă rămâne fidel mărcii sau se va întrepta către o alta dinpiaţă. Dacă este mulţumit, va rămâne la acelaşi brand. Piaţaromânească este mult mai deschisă din acest motiv în ceea cepriveşte marketingul. De aceea am lansat mai multe modele înultimii doi ani", a spus el.

Şeful Renault consideră că leasingul este unul dintreprodusele de finanţare care se pot îmbunătăţi mult pe piaţa locală,fiind o metodă de achiziţie ce va fi tot mai utilizată în următoriiani.

"Vedem în Europa de Vest că totul depinde dementalitatea clienţilor. Unii vor să fie proprietari, alţii vor săschimbe mai des maşinile, după doi sau trei ani, şi apelează laastfel de metode de finanţare. Pe de altă parte, în România încontinuare sunt mulţi care vor să cumpere cu cash. Unii văd maşinaca pe o casă, dar încep să apară un număr mai mare de clienţi caredoresc să o schimbe mai des", spuneCambolive.

Vânzările de vehicule au crescut în ianuarie cu 24,8%comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, la 5.441 unităţi, însăau scăzut cu 33% faţă de luna anterioară, potrivit datelorAsociaţiei Producătorilor şi Importatorilor deAutomobile.

Cea mai bine vândută marcă de autoturisme în ianuariea fost Dacia, cu 1.493 unităţi, urmată de Volkswagen, cu 490unităţi, şi Skoda, cu 396 maşini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO