Mediafax.biz Exclusiv

Cărţile vândute la târgul Gaudeamus au adus încasări totale estimate la 4,7 mil. euro editurilor expozante

Autor: Mirabela Tiron

21.11.2010, 18:56 18

Astfel, încasările totale ale editurilor expozante s-ar putearidica la 4,7 mil. euro, dacă se ia în considerare un preţ mediu de20 de lei (4,7 euro) pe carte. Aceasta este însă doar o estimare aZF bazată pe datele furnizate de edituri, având în vedere căorganizatorii târgului de carte, respectiv oficialii Radio România,nu deţin statistici legate de numărul de cărţi vândute şi nici devaloarea încasărilor expozanţilor.

"Am vândut aproape 10.000 de cărţi la un preţ mediu de 20 de lei(4,7 euro), ceea ce înseamnă că pe parcursul târgului am obţinutîncasări de 200.000 de lei", a declarat Iren Arsene, directorulgeneral şi proprietarul editurii Curtea Veche Publishing, cu ocifră de afaceri de 3,1 milioane de euro anul trecut şi un profitde aproape 43.000 de euro, potrivit datelor de la RegistrulComerţului. Anul trecut editura a vândut aproape 400.000 de cărţi,potrivit reprezentantei editurii Curtea Veche, ce activează pe opiaţă estimată la 80 mil. euro.

Laun târg de carte precum Gaudeamus, cele mai mari zece edituri vândpână la 10.000 de cărţi, în timp ce restul editurilor vând între100 şi 5.000 de cărţi, potrivit lui Iren Arsene.

Încondiţiile în care businessurile editurilor româneşti s-aucontractat cu până la 10% anul acesta, după ce în 2009 scăderileanunţate ajungeau la aproape 40%, târgul de carte reprezintă o"gură de aer", care aduce câteva zeci de mii de euro pe final de andin vânzarea de carte.

Deşi în România sunt 5.700 de edituri, potrivit datelor deBiblioteca Naţională a României, consumul de carte ne plasează peultimul loc între ţările Uniunii Europene, având în vedere că unromân cheltuieşte în medie patru euro anual pe cărţi.

"Pentru atragerea unui număr cât mai mare de clienţi, edituraCurtea Veche a redus pe parcursul târgului preţul cărţilor cu25-30%", a declarat Iren Arsene, proprietara editurii Curtea Veche,care a adăugat că editurile pot practica discount-uri în cadrultârgurilor de carte pentru că nu există intermediarii librari,cărora trebuie să le revină o parte din încasările din vânzareacărţilor.

"Am achiziţionat trei cărţi de la târgul Gaudeamus, care erau lareduceri. La standurile expozanţilor se vindeau multe cărţi lareduceri de 15-20%", a declarat Roxana Voican, vizitatoare latârgul de carte.

Înprimele trei zile ale târgului de carte Gaudeamus au fostînregistraţi 50.000 de vizitatori, potrivit datelor din bilanţulprovizoriu al organizatorilor târgului de carte. Până la sfârşitultârgului, organizatorii se aşteaptă la 100.000 devizitatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO