Mediafax.biz Exclusiv

Căruntu, BCR: Politica de dividend a FP va limita flexibilitatea fondului în a oferi finanţări companiilor din portofoliu

Autor: Andrei Chirileasa

11.11.2011, 14:00 307

"O astfel de realocare a portofoliului nu este realistă, din cauza opţiunilor de exit slabe, asta fiind o altă problemă delicată pentru Fondul Proprietatea", a mai spus el.

Ministerul Economiei intenţionează să majoreze capitalul social al Nuclearelectrica cu sumele alocate anual pentru aprovizionarea cu apă grea a centralei de la Cernavodă. În cazul în care FP nu participă la această operaţiune, atunci va pierde circa 266 milioane lei din valoarea activului, adică 1,8%, din cauza diluării participaţiei de la 9,7% la 6,2%.

"Riscul de diluare a participaţiei FP ar trebui luat în calcul şi în cazul altor companii importante. Producătorul de energie hidro Hidroelectrica, noul complex termoenergetic integrat CE Oltenia, Poşta Română şi compania de Aeroporturi Bucureşti sunt cele mai importante companii (din portofoliul FP) care vor avea nevoie de investiţii de capital majore, care vor fi imposibil de finanţat parţial de către FP ca acţionar minoritar", crede Căruntu.

În acest context, problemele fondului pleacă din faptul că majoritatea companiilor din portofoliu nu sunt listate, iar astfel opţiunile de exit sunt puţine.

Franklin Templeton face presiuni asupra Guvernului pentru privatizarea prin bursă a companiilor din energie, însă procesul bate pasul pe loc.

Analistul BCR mai atrage atenţia că aceşti factori ar putea conduce pe termen lung la deteriorarea calităţii portofoliului FP şi din acest motiv investitorii ar putea cere un discount mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO