Mediafax.biz Exclusiv

Ce înseamnă supravieţuire în farma: avans de 25% anul viitor

Ce înseamnă supravieţuire în farma: avans de 25% anul viitor

Autor: Ioana David

20.12.2010, 17:01 29

"2011va fi tot un an de supravieţuire.Strategia pe care o avem pentrusupravieţuire este de a creşte.Sunt două moduri în care poţirezista într-un astfel de mediu. Să reduci cât de mult costurile şidimensiunea afacerii, dar această strategie nu ar funcţiona încazul nostru. Cea de-a doua soluţie ar fi să creştem şi asta amales pentru Labormed", a spus Stephen Stead pentru ZiarulFinanciar.

El a adăugat că avansul va veni dinportofoliul de OTC-uri (medicamente fără prescrip ţie), dar şi dinlansă rile de noi produse.

Achiziţiile se văd

În rezultatele din 2010 intră şi vânzărilebrandurilor Ozone şi PlantExtrakt achizitionate anul trecut. Cifrade afaceri din acest an este în linie cu estimările iniţiale, adicăpeste 70 mil. euro, respectiv un avans de 40% în termenicomparabili faţă de anul trecut. Prin preluarea brandurilor Ozone,Labormed a intrat în mai multe state din regiune, dar afacerea aavut şi rolul de a întări poziţia companiei pe piaţa medicamentelorcare se eliberează fără prescripţie (OTC-uri), unde avea un punctnevralgic.

După derularea celor două tranzacţ ii,Labormed a structurat compania în trei linii de business: Labormed(pentru produsele cu prescripţie), Ozone (pentru OTC-uri) şi OzoneNatural (pentru produse naturiste). În 2009 din cifra totală deafaceri de 51 mil. euro, produsele cu prescripţie au generat 38mil.euro adică (75%), cele fără prescripţie, 13 mil. euro(24%).

Produsele cu cele mai mari vânzări dinportofoliu sunt Trimetazidina LPH, Indapamid LPH, Enalapril LPH(produse care se eliberează pe bază de prescripţie) şi Biotics,Entran, Trachisept, Imunogrip (fără prescripţ ie). "Ne-amreorganizat echipa de vânzări în cursul acestui an. În prezent avemtrei braţe de vânzări: o echipă care vinde direct în farmacii, oechipă de vânzare key-account distribuitori şi farmaciş ti şi atreia care promovează produsele cu prescrip ţie la medici", a maispus Stephen Stead. În cadrul companiei lucrea ză mai pu ţin de 500de oameni.

Stead, 53 de ani, a preluat con du cereacompaniei în 2008, la câteva luni după ce fondul de investiţiiAdvent a cum pă rat produ cătorul într-o tranzac ţie de peste 120mil. euro.

El este unul dintre cei mai cunoscuţiexecutivi din industria de medicamente, după ce în intervalul2004-2006 a fost directorul general al producătorului Terapia, iardin 2006-2008 a fost director general al celui mai mare producă torfarmaceutic din Polonia, Polpharma.

"Cele mai importante proiecte ale anului 2010au fost finalizarea rebrandingului, în urma achiziţieiportofoliului Ozone şi internalizarea acestor produse, construirealângă fabrică a unui nou sediu administrativ, în care sa mutat totpersonalul. Am făcut schimbări importante în structuraorganizatorică prin externalizarea logisticii, lărgirea echipei deOTC, consolidarea echipei de Rx (cu prescripţ ie - n. red.) şi adepartamentului international.

Am introdus 11 produse noi anul acesta, oparte din ele dezvoltate intern", a adăugatStead.

Fabrica, la treischimburi

Compania este prezentă pe pieţe precumPolonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, RepublicaMoldova, Malta, Azerbaidjan, Croa ţia, Belarus. În 2010 cifra deafaceri realizată în afara graniţelor de companie este de 10 mil.euro, iar în 2011 avansul va fi de 40%, bazându- se pe pieţele dejaexistente, dar şi de intrarea în noi zone.

În decembrie anul trecut compania a fost însituaţia de a trimite o perioadă angajaţ ii în şomaj tehnic pefondul dificultăţilor din piaţă, însă lucrurile stau altfel înprezent, când Stead vorbeşte de creşterea gradului de utilizare."Din iulie anul viitor, am planificat să introducem şi cel de-altreilea schimb în fabrică, vom internaliza o parte din produsele pecare acum le facem în parteneriat (produse Ozone care eraurealizate pe bază de contract manufacturing - n.red.). În felulacesta vom creşte gradul de utilizare a fabricii", a explicatStead. Pe piaţa de 2 mld. euro a medicamentelor alţi producătorisunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Sindan, Gedeon RichterRomânia SA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO