Mediafax.biz Exclusiv

Ce mai rezultă din fuziunea Alpha cu Bancpost după subţierea bilanţurilor în primele nouă luni

Ce mai rezultă din fuziunea Alpha cu Bancpost după subţierea bilanţurilor în primele nouă luni

Autor: Ciprian Botea

08.12.2011, 09:50 1791

Grecii de la Alpha şi Bancpost se pregătesc de fuziunea din care va rezulta a treia mare bancă de pe piaţă cu bilanţul de credite subţiat cu echivalentul a 220 milioane de euro şi depozite mai mici cu 10% după primele nouă luni, dar şi cu o reţea teritorială mai redusă cu 31 de sucursale şi agenţii faţă de sfârşitul anului trecut.

Alpha şi Eurobank, grupurile elene care controlează cele două bănci, au decis să fuzioneze pentru a-şi consolida poziţiile slăbite de criză, fiind de aşteptat ca procesul să se încheie până la finalul acestui an. Subsidiarele locale urmează să fuzioneze însă abia în 2012.

BNR ar putea să primească dosarul de fuziune a Bancpost cu Alpha Bank în ianuarie sau februarie anul viitor, odată ce procedurile de fuziune legală vor fi definitivate în Grecia.

Consiliul Concurenţei a aprobat deja la sfârşitul lunii trecute fuziunea prin absorbţie dintre Alpha şi Bancpost după ce a constatat că procesul nu va duce la crearea unei poziţii dominante a băncii astfel rezultate şi că nu există riscuri de restrângere sau denaturare a concurenţei.

La Atena, fuziunea dintre băncile mamă se află în a doua fază a evaluării de către autorităţile de concurenţă. Operaţiunile vizate în această fază de evaluare sunt cele de emitere a cardurilor, de factoring şi de management al fondurilor mutuale.

Noua bancă rezultată din fuziunea subsidiarelor locale va urca pe locul trei în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 9,2%, potrivit ultimelor date disponibile privind activele administrate de Alpha şi Bancpost. Cele două bănci ocupau la jumătatea anului locurile opt şi respectiv nouă după valoarea activelor administrate.

Pe piaţa din Grecia, absorbţia Eurobank de către Alpha va crea cea mai mare bancă de pe piaţă, devansând National Bank of Greece (NBG). La începutul acestui an au existat discuţii pentru o fuziune Alpha-NBG, care însă a picat deoarece acţionarii nu s-au înţeles asupra detaliilor.

La sfârşitul lunii septembrie, subsidiarele locale ale Alpha Bank şi EFG Eurobank aveau credite cu o valoare cumulată de 6,7 miliarde de euro, în scădere de la 6,92 miliarde de euro în decembrie anul trecut, potrivit datelor publicate de cele două grupuri la Atena.

Cel mai mult s-a restrâns bilanţul Alpha Bank, respectiv cu 220 mil. euro, până la 3,4 miliarde de euro, scăderea fiind datorată declinului accentuat al soldului creditelor de consum. La Bancpost scădere creditelor este de numai 20 mil. euro, soldul acestora ajungând la 3,3 miliarde de euro. Subţierea portofoliilor de credite şi problemele cu împrumuturile neperformante au afectat rezultatele subsidiarelor locale ale celor două bănci greceşti, Alpha obţinând un profit brut de 8,3 milioane de euro în primele nouă luni, în scădere cu 80%, în timp ce Eurobank a raportat o pierdere de 7 mil. euro.

Cele două bănci au pierdut în aceeaşi perioadă şi din depozitele atrase de la clienţi, valoarea acestora ajungând la 3,11 miliarde de euro. Depozitele cumulau 3,46 miliarde de euro în decembrie anul trecut. Scăderea soldului a fost şi în acest caz mai accentuată la Alpha Bank. Banca mai avea în septembrie depozite de 1,27 miliarde de euro faţă de 1,6 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut.

Cele două bănci au pierdut depozite în ciuda faptului că de cel puţin doi ani încoace plătesc printre cele mai generoase dobânzi pentru resursele atrase de la clienţi.

Nici reţelele teritoriale ale celor două bănci nu mai au aceeaşi dimensiune ca la sfârşitul anului trecut. Cea mai agresivă ajustare a reţelei a fost operată de Bancpost, care a închis 21 de sucursale şi agenţii anul acesta. De fapt, toate au fost închise în trimestrul al treilea, banca rămânând cu 279 de unităţi la sfârşitul lunii septembrie.

Alpha Bank a închis la rândul său 10 unităţi teritoriale în primele nouă luni din acest an şi a ajuns la o reţea de 165 de sucursale şi agenţii. Numărul angajaţilor Alpha a scăzut, de asemenea, de la 2.500 de persoane în decembrie anul trecut la 2.400 de persoane în septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO