Mediafax.biz Exclusiv

Cea mai mare investiţie de pe piaţa cablurilor: 98 milioane de euro la Romcab Târgu-Mureş

Cea mai mare investiţie de pe piaţa cablurilor: 98 milioane de euro la Romcab Târgu-Mureş

Autor: Adrian Cojocar

13.02.2011, 17:51 522

Aceasta este cea mai mare investiţie anunţatăde un producător de cablu autohton în ultimii ani şi este cu atâtmai surprinzătoare cu cât survine la mai puţin de un an de la datala care Romcab a ieşit din procedură de reorganizare judiciară încare s-a zbătut timp de şase ani.

"Imediat după ce am ieşit din insolvenţă înaprilie anul trecut afacerile companiei s-au dublat, iaractivitatea companiei s-a triplat după trei luni de zile, la omedie lunară de 1,6-1,8 milioane de euro. La sfârşitul anuluitrecut am demarat investiţia în valoare de 15 milioane de euro pecare ne-o propuneam, însă acum nu mai este atât, ci de 98 milioanede euro", a declarat Gombos Csaba, directorul general al RomcabTârgu-Mureş.

Romcab se luptă pe plan intern cu jucători detalie mondială, precum PrysmianSlatina, filiala locală a celuimai mare producător de cabluri din lume, şi ICME Ecab, care prin dimensiunealor aproape monopolizează piaţa de cabluri din România.

De exemplu, în 2009 afacerile celor doijucători au cumulat 737 mil. lei (173,9 mil.euro), în timp ceRomcab abia a atins vânzări de 8,6 mil.euro.

Pentru a-şi pune în aplicare planul"îndrăzneţ" de investiţii, Prosszer a adus anul trecut înconducerea Romcab nume sonore din businessul local. Astfel au fostnumiţi în Consiliul de Administraţie al societăţii Anca Ioan,membru în Consiliul de Supraveghere al Raiffeisen Bank şi fost CEOal Ţiriac Holdings, Emanoil Viciu, actualul preşedinte alproducătorului de profiluri din PVC Teraplast Bistriţa (TRP),Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură şi consultanţăfiscală Biriş Goran şi Roberto Musnescipartener al firmei deconsultanţă Şerban & Musneci.

Prima fază a strategiei investiţionale aRomcab, în valoare de 15 mil. euro şi care a fost deja demarată,urmăreşte creşterea capaci tă ţilor de producţie existente încadrul so cietăţii pe segmentul de cabluri de joasă ten siune carese adresează pieţei de construcţii, pieţei auto, celei deelectrocasnice şi de telefonie.

Şeful Romcab spune că societatea a reuşit săobţină fonduri europene nerambursabile în valoare de 5 mil. euro învederea realizării primei faze deinvestiţii.

"Al doilea pas investiţional până la 98 demilioane de euro înseamnă intrarea pe noi segmente de piaţă,respectiv cabluri de medie şi înaltă tensiune destinatetransportului de energie la utilizatorii finali şi dintr-un oraş înaltul. Practic, vom fi capabili să oferim toată gama de cabluripentru segmentul de energie", a precizatCsaba.

Romcab va apela atât la fondurinerambursabile, la resurse atrase, nefiind excluse chiar şifinanţări prin intermediul Bursei, respectiv bani proprii, spunrepre zentanţii companiei.

"Noi ţintim să devenim un jucător pe planzonal şi pe piaţa Europei Centrale şi de Est. Vrem să devenim celmai mare producător de cablu în această zonă şi cel mai competitivpe o rază de 1.500 km", spune GombosCsaba.

Romcab îşi propunea anul trecut să-şi majorezeafacerile cu 68%, până la 60,9 mil.lei (14,3 mil. euro), ţintădespre care conducerea societăţii spune că a fost atinsă înproporţie de 95% şi viza totodată un profit net de 2,8 mil. lei(0,65 mil. euro).

Anul acesta conducerea Romcab se aşteaptă caafacerile să urce de trei până la patru ori, la peste 173 milioanede lei (40 mil.euro).

"Nu este nerealizabil un asemenea plan dacăţinem cont că am semnat la finele anului trecut cu Bosch şi Delphicontracte cât afacerile noastre pe anul trecut, iar pondereafiecăruia dintre ei în totalul afacerilor pe anul curent nudepăşeşte 20%", a precizat Csaba.

Conducerea producătorului din Târgu- Mureşspune că în prima fază a resimţit creşteri pe segmentul auto şi albunurilor de uz casnic, însă din a doua parte a anului trecutcererea a crescut "surprinzător" şi pe segmentul de construcţii şiinfrastructură, cel mai important segment de piaţă al companiei, cuo pondere de aproximativ 35% din afaceri.

Conducerea Romcab spune că preţul record alcuprului, care a atins săptămâna trecută un maxim de 10.000 dedolari/tonă, influenţează preţul final al produselor, dar că înciuda acestui fapt cererea creşte.

"Mi-ar fi plăcut să spun că preţul record lacupru este determinat de creşterea cererii, însă probabil că estevorba de speculaţii pe bursă", consideră GombosCsaba.

Firma Salbaldari Târgu-Mureş deţine 69% dinacţiunile Romcab, în timp ce banca americană Morgan Stanley are oparticipaţie de 22,8% din companie.

TitlurileRomcab s-au tranzacţionat ultima dată la un preţ de 5,5lei/unitate, nivel la care capitalizarea companiei este de 7,2milioane de euro.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO