Mediafax.biz Exclusiv

Cei care tărăgănează privatizările vor fi responsabili pentru faptul că la un moment dat statul îşi va vinde companiile pe nimic, spune preşedintele AIPC

Autor: Andrei Chirileasa

15.11.2011, 13:48 72

"Spre deosebire de Polonia care are în buget venituri din privatizări şi o strategie de privatizare clară, noi încercăm să întârziem cât mai mult privatizările şi să ne protejăm băieţii deştepţi ca să nu iasă la iveală contractele acestora cu statul", a spus el.

Beze a adăugat că, în momentul în care nimeni nu va mai finanţa România, iar costurile de refinanţare vor ajunge atât de mari încât nu ni le vom mai permite şi va trebui să dăm înapoi banii împrumutaţi de la FMI, evident că "FMI ne va obliga să vindem cu orice preţ, ca pe greci".

Raportul care însoţeşte bugetul de stat pe 2012 nu cuprinde nicio referinţă la privatizarea companiilor de stat şi vânzarea de acţiuni pe BVB.

Comparativ, guvernul polonez a prevăzut în bugetul pentru anul viitor venituri din privatizări de 10 miliarde de zloţi (circa 2,27 mld. euro). Spre deosebire de Guvernul român, polonezii au un minister special care administrează procesul de privatizare a companiilor de stat şi o strategie multi anuală de privatizări pe care au respectat-o până acum, câştigând astfel în crederea investitorilor străini şi dezvoltându-şi piaţa de capital internă.

În cazul României, oferta prin care statul îşi propune să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor. Această vânzare ar putea aduce 45 mil. euro la buget.

Următoarea pe listă este Transgaz, la care statul îşi propune de asemenea să vândă 15%, după care ar urma listarea a 15% din acţiunile Romgaz. Pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica există doar promisiuni, nefiind asumat un calendar de privatizare.

De asemenea, statul mai are pe listă şi reluarea vânzării unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom după ce oferta din vara acestui an a eşuat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO