Mediafax.biz Exclusiv

Cel mai mare fond de acţiuni: SIF-urile vor bate FP în acest an

Cel mai mare fond de acţiuni: SIF-urile vor bate FP în acest an

Autor: Roxana Pricop

14.03.2011, 19:01 27

Cuactive în gestiune de 67,5 mil.lei (16 mil. euro), BT Maxim estecel mai mare fond de acţiuni de pe piaţa locală. La finele anuluitrecut, cele mai mari investiţ ii ale fondului erau acţiunile celorcinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) care deţineau opondere cumulată de peste 37% din active la finele anului trecut.În fondul de acţiuni investesc peste 2.265 deinvestitori.

Pariul pe SIF-uri a ţinut fondul de acţiunideparte de clasamentul celor mai performante cinci fonduri mutuale.Indicele celor cinci SIF-uri a scăzut cu aproape 8%, iar fondul aîncheiat anul 2010 cu un randament de 1,1%, sub performanţa de18,3% a performerului Omninvest.

"Expunerea pe SIF-uri nu ne-a ajutat anultrecut pentru că a fost un pariu indirect pe redresarea economiei.Dacă la începutului anului 2010 perspectivele de redresareeconomică erau destul de optimiste, ulterior situaţia s-aînrăutăţit, iar SIF-urile au subperformat faţă de alte sectoare deactivitate de la Bursă. Pentru 2011, mă aştept însă ca economia săîşi revină şi să reintre pe creştere, iar sectorul financiar va fiprimul care va beneficia de acest lucru", a spus Radu Hanga,directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor BTAM.

Societatea gestionează active totale de peste290 mil. lei (69 mil. euro) de la cinci fonduri mutuale şi de ladouă fonduri închise de investiţii. BT AM a lansat primul fond deindice de pe piaţa locală, şi în prezent administrează singurulfond de indice construit după un indice străin - ATX al bursei dinViena.

Administratorul se aşteaptă ca în acest anSIF-urile, reunite în indicele BET-FI, să înregistreze operformanţă de 15-25% (1 ian.31 dec.2011).

Evoluţia fiecăreia dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare va depinde însă şi de modul în caremanagementul alege să îşi îmbunătăţească relaţia cu investitorii şiguvernanţa corporatistă.

"SIF-urile care vor arăta că îşi respectăinvestitorii, că managementul acestora dă dovadă de deschidere şică îşi vor administra activ portofoliile vor fi remunerate de piaţăşi se vor desprinde de pilon", a continuatHanga.

Debutul SIF-urilor în acest an a fostputernic, indicele BET-FI înregistrând o apreciere de peste 13%, detrei ori mai mare decât indicele sectorului energetic (performerulanului trecut cu un plus de 29%).

Cele mai performante au fost SIF Moldova şiSIF Oltenia, cu creşteri de aproape 20%. De la listarea din 25ianuarie, acţiunile FP au scăzut cu 7,8% până înprezent.

În opinia lui Hanga, expunerea ridicată pesectorul energetic a Fondului Proprietatea va face ca acţiunile FPsă subperformeze SIF-urilor.

"Fondul Proprietatea are o expunere ridicatăpe energie - sector defensiv care performează în perioadă descădere economică. Astfel că mă aştept ca în acest an acţiunileSIF-urilor să performeze faţă de acţiunile FP", a mai spus el.Administratorul consideră că există potenţial de creştere în acestan şi pentru companiile din industria alimentară şi pentru cele cuactivităţi de export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24