Mediafax.biz Exclusiv

Cel mai mare industrias român, Valer Blidar, transforma cu 8 milioane de euro o platforma RATB în fabrica de tramvaie. 165 din cele 507 tramvaie din Bucuresti ar trebui casate

Valer Blidar transformă cu 8 milioane de euro o platformă RATB în fabrică de tramvaie

Autor: Mirabela Tiron

07.06.2011, 18:42 1485

În cadrulacestui parteneriat RATB va participa cu spaţiul de producţie alUzinei de Reparaţii Atelierele Centrale (URAC) şi cu forţa demuncă, respectiv 150 de angajaţi, iar Astra Vagoane Călători varealiza investiţia în modernizarea spaţiului şi linia de producţietramvaie, deţinând o licenţă Siemens.În spaţiul URAC se vor produce anualîntre 30 şi 40 de tramvaie pentru linii normale, adică tramvaie cupodea joasă, coborâtă.

Parteneriatul este pe o durată dezece ani.

"Voi investi aproape 8 mil. euroîn amenajarea, modernizarea şi transformarea spaţiului URAC înfabrică de tramvaie. În două luni şi jumătate vom începe amenajareaspaţiului de circa 4.000 mp", a declarat industriaşulromân.

Dacă la Arad omul de afaceri vaproduce tramvaie pentru linie îngustă, în Bucureşti vor fi produsetramvaie pentru linii normale.

"Prototipul pe care îl facem înfabrica de la Timişoara este încă în probele nemţilor. După ce vafi realizat vom începe să par icipăm la licitaţii atât în oraşeledin ţară, cât şi din străinătate pentru a vinde tramvaieleproduse", a declarat Valer Blidar.

Regia Autonomă de TransportBucureşti (RATB) are o flotă de 507 tramvaie, dintre care 165 au ungrad foarte ridicat de uzură, potrivit reprezentanţilorcompaniei.

Blidar s-a concentrat anul acestape dezvoltarea proiectelor de investiţii cu tramvaie. La aproape 6milioane de euro s-a ridicat investiţia în aducerea liniilor defabricaţie din Germania şi în modernizarea unui spaţiu din fabricade la Arad.

Omul de afaceri a încheiat încădin 2009 un parteneriat cu Siemens, constructorul german dematerial rulant, în vederea fabricării unui model de tramvai, careva fi denumit Imperio.

Blidar a reuşit anul trecut săsemneze noi contracte şi pentru livrarea de vagoane înstrăinătate.

El a câştigat două licitaţii înstrăinătate, prin care va livra timp de doi ani 50 de vagoane decălători unui operator feroviar din Cehia, dar şi alte câteva zecide vagoane unui operator feroviar din Italia. Astra VagoaneCălători a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri estimată laaproape 45 mil. euro, potrivit declaraţiilor anterioare ale omuluide afaceri, datelor de la Ministerul de Finanţe şi calculelorZF.

Compania Astra Vagoane Călători,care produce vagoane, este principalul furnizor de vagoane pentruoperatorul feroviar de stat CFR Călători, cu care a încheiat înultimii ani contracte pe mai mulţi ani în valoare de peste 400 mil.euro.

La începutul anului trecutoperatorul CFR Călători anunţa că a încheiat un acord-cadru cuAstra Vagoane Călători, prin care va achiziţiona în următorii patruani 400 de vagoane noi, de tip InterRegio, pentru un mld. lei (238mil. euro).

Blidar preciza anul trecut că încazul în care ar fi avut contracte doar cu CFR Călători, companialui ar fi murit de mult.

Blidar mai deţine pe lângăcompania Astra Vagoane Călători şi firmele Astra Vest, Sirv Titu,fabrica de marmură Marmura Bucureşti şi TristarBucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO