Mediafax.biz Exclusiv

Centrul de cercetare Nokia din Cluj se închide în octombrie, o parte dintre angajaţi deja au plecat

Centrul de cercetare Nokia din Cluj se închide în octombrie, o parte dintre angajaţi deja au plecat

Autor: Laurentiu Cotu

28.06.2011, 18:29 774

Alţi angajaţi intenţionează săfolosească perioada de graţie pentru a-şi planifica următorii paşiîn carieră, în condiţiile în care activitatea centrului decercetare Nokia de la Cluj se va diminua treptat, până laînchiderea completă, spre finalul anului.

Procesul de disponibilizărianunţat de Nokia face parte dintr-o strategie globală deconsolidare a operaţiunilor de cercetare şi dezvoltare alecompaniei finlandeze şi de creştere a eficienţei. Sunt vizatepuncte de lucru din mai multe ţări, obiectivul fiind acela deconcentrare a eforturilor în direcţiile majore de dezvoltarestabilite la începutul acestui an, conform reprezentanţilorNokia.

"Centrul de cercetare şidezvoltare Nokia din Cluj va continua să lucreze pe proiecteleexistente până la finalul lunii octombrie, iar activitatea se va vadiminua treptat până la închiderea completă. Estimăm că vor fiafectaţi în total aproximativ 120 de angajaţi ai Nokia", a declaratpentru ZF Transilvania Anna Simai, senior communication manager alNokia Central Europe.

Potrivit reprezentanţilorNokia, în sprijinul angajaţilor au fost create programe care includreconversie profesională, reangajare în afara companiei, suportpentru iniţiative antreprenoriale, în funcţie de necesităţile şiplanurile individuale ale acestora. În prezent se fac evaluă riindividuale, iar departamentul de resurse umane asigură suportpentru toţi angajaţii. "O parte dintre cei 120 de angajaţi auacceptat deja oferte din cadrul sau din afara companiei Nokia şi aupărăsit sau vor părăsi divizia de cercetare. Alţi angajaţiintenţionează să folosească perioada de graţie pentru a-şiplanifica următorii paşi în carieră", a mai spus Simai.

Angajaţii vor putea opta şipentru a rămâne pe statul de plată al Nokia până la fineleanului.

Întrebaţi dacă oamenii careurmează să fie disponibilizaţ i vor primi salarii compensatorii şicare este valoarea acestora, reprezentanţii Nokia nu au dorit săofere informaţii în acest sens.

"Până în prezent foarte mulţidintre cei care au lucrat în divizia de cercetare Nokia s-auangajat în alte companii de soft din Cluj. O parte dintre cei careau rămas şi-au finalizat proiectele pe care lucrau, fiind plătiţiîn continuare până la închiderea efectivă a centrului.

Din câte ştiu, angajaţii Nokia,care rămân în companie până la închiderea centrului, vor primi douăsau trei salarii compensatorii", a declarat pentru ZF Transilvaniaunul dintre angajaţii preluaţi de Nokia de la compania clujeană desoftware, Softvision.

Peste jumătate din personalulcentrului de cercetare şi dezvoltare Nokia din Cluj-Napoca a fostpreluat cu şapte ani în urmă, în 2004, de la compania clujeană desoftware Softvision, însă disponibilizările anunţate privesc ceiaproximativ 122 de oameni (programatori, ingineri, contabili,specialişti în resurse umane şi personal de suport) angajaţi directde Nokia România.

Un programator software dinCluj câştigă, în medie, între 700 şi 1.500 de euro, în funcţie deexperienţă. La un salariu mediu de 1.100 de euro pe lună, angajaţiidiviziei de cercetare Nokia din Cluj ar putea primi salariicompensatorii în valoare de 3.300-3.500 de euro.

Reprezentanţii Nokia spun că nuau trimis încă o notificare către Inspectoratul Teritorial deMuncă, în condiţiile în care disponibilizarea colectivă va începemai târziu (spre finalul lunii octombrie), iar întregul procesulurmează să fie finalizat în acest an.

"Nu am primit până în prezentdin partea Nokia România vreo notificare privind uneledisponibilizări. Am aflat de intenţia lor şi ştiu că plăţilecompensatorii vor fi destul de mari, însumând câteva mii de europentru un angajat.

Pe de altă parte, sunt companiimari din Cluj interesate de angajaţii diviziei de cercetare Nokia",a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Don, directorul AJOFMCluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO