Mediafax.biz Exclusiv

Chiva, Harley-Davidson: Trendul vânzărilor din primul trimestru indică o creştere în acest an

Autor: Bogdan Alecu

26.04.2011, 13:09 13

"Pentru2011 estimăm să vindem peste 50-60 de motociclete Harley-Davidson",a adăugat el.

Marca americană a intrat pe piaţa românească în 2007, iarla acel moment estimările anuale de 200 de unităţi vândute păreauchiar rezervate, având în vedere creşterea de aproape cinci ori apieţei în 2008, când au fost vândute aproape 16.000 demotoare.

Dar creşterea explozivă din 2008 s-a răsturnat şi piaţa ascăzut cu aproape 90% în 2009, declin care a depăşit chiar şiscăderea vânzărilor de camioane - acestea din urmă fiind unuldintre cele mai clare unităţi de măsură a ritmului uneieconomii.

"Clientul motocicletelor Harley-Davidson nu s-a schimbat înultimii doi ani.Este încontinuare tot om de afaceri, are peste 35 de ani şi este managerde top. Criza i-a schimbat, desigur. Spre exemplu, înainte,companiile de leasing erau mult mai permisive, iar acum, chiar dacăsunt achiziţionate pe fi rmă, trebuie să se plătească TVA-ul",explică Chiva.

Unul dintre primii clienţi români ai mărcii americane demotoare a fost Călin Popescu- Tăriceanu, încă dinainte de a importaoficial în România motocicletele.

Preţul de pornire al unei motociclete Harley-Davidson estede 6.700 de euro fără TVA, în cazul unui model din gama Sportster -care anul trecut a reprezentat mai mult de jumătate din vânzări -,şi ajunge la aproape 40.000 de euro în cazul unui motorpersonalizat.

Marca americană este importată în România de AutomotiveTrading Services, firmă deţinută în proporţie de 85% de fostulpremier Călin Popescu Tăriceanu şi 15% de Bogdan Bucurescu,directorul companiei. ATS este şi dealer al mărcii Ford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO