Mediafax.biz Exclusiv

Cine se pregăteşte să fie preşedintele executiv al ARB

Autor: Razvan Voican

20.06.2011, 18:49 348

Surse depe piaţă afirmă că ARB a primit mai multe dosare de candidaturăpentru această funcţie remunerată la nivelul unui şef de bancă,dintre care cel puţin trei ar putea forma o "listăscurtă".

"La modul generals-au primit mai multe candidaturi din afara industriei pentru căprobabil nu s-au citit cu atenţie cerinţele legate de experienţarelevantă în domeniu."

În mediile bancareau fost vehiculate în ultima perioadă mai multe nume cu şanse: dela Mihai Bogza, actual preşedinte al consiliului de administraţieal Bancpost, la Petre Tulin, directorul general al BănciiFeroviara, sau Emil Ghizari, fost prim-viceguvernator al BNR şirecent schimbat de la conducerea Transfond.

Pe de altă parte, viitorul preşedinteexecutiv al ARB nu poate cumula funcţia cu o poziţie deţinutăîntr-o bancă comercială, ceea ce înseamnă că unii dintrepotenţialii candidaţi vehiculaţi nu îndeplinesc în prezent aceastăcondiţie esenţială.Bogza declara recent că nu este interesat de poziţia de laARB. Pe de altă parte, surse bancare afirmă că ar găsi susţinereprintre membrii asociaţiei pentru această funcţie dereprezentare.

La Bancpost el a rămas practictot cu o funcţie de reprezentare după ce timp de doi ani a cumulatfuncţia de preşedinte al consiliului de administraţie cu cea de preşedinte executiv al băncii.

Şi Petre Tulin ar beneficia desusţinere, fiind apreciat pentru capacităţile sale profesionaledupă ce mai mulţi ani a condus Direcţia reglementare din BNR. Din2009, el este directorul general al Băncii Feroviara.

Potrivit surselor citate, boardulARB ar prefera o persoană cu o mare capacitate de muncă pentru asusţine interesele membrilor şi a deveni o prezenţă publicăactivă.

Funcţia de preşedinte executiv alARB se arată foarte tentantă ca nivel al remuneraţiei, aceastaurmând să fie de rangul unui şef de bancă - peste 10.000 de euro pelună.

Bancherii au votat în apriliemodificarea statutului asociaţiei, astfel încât consiliul deadministraţie a fost transformat în consiliu director format dinşapte membri, incluzând un preşedinte, Radu Gheţea (preşedinteleCEC), şi un vicepreşedinte, Petre Bunescu (vicepreşedinte alBRD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO