Mediafax.biz Exclusiv

Cine sunt bancherii care se bat pentru un loc în CA al Transfond, job de 30.000 de euro pe an

Cine sunt bancherii care se bat pentru un loc în CA al Transfond, job de 30.000 de euro pe an

Autor: Ciprian Botea

15.07.2011, 10:37 737

Transfond este compania care administrează sistemul naţional deplăţi electronice, acţionari fiind BNR şi mai multe băncicomerciale. Adunarea acţionalilor în cadrul căreia va fi ales noulconsiliu este programată pe 21 iulie.

Printre bancherii care candidează pentru opoziţie în consiliul de administraţie al Bancpost se numără RaduGheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor,Petre Bunescu, director general adjunct al BRD, sau Mihai Bogza,preşedintele Bancpost. Aceştia sunt şi în prezent membri în CA alTransfond, Gheţea ocupând chiar poziţia devicepreşedinte.

Şeful CEC a câştigat în 2009 peste 132.000de lei din exercitarea funcţiei de vicepreşedinte al Transfond,ceea ce echivalează cu un salariu lunar de circa 2.500 de euro,potrivit propriei declaraţii de avere.

Din vechea structură de conducere maicandidează Valentin Lazea, economistul-şef al BNR şi care deţinefuncţia de preşedinte al Transfond, dar şi Lucian Croitoru,consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, care a obţinut unmandat de membru anul trecut. În schimb, Lucia Stoenescu, carelucrează în Direcţia Secretariat a Băncii Naţionale, nu maicandidează pentru un nou mandat, în locul său fiind susţinutăGabriela Buculei, consilier al viceguvernatorului BNR.

Printre numele noi figurează Ionuţ Costea,preşedintele Băncii de Import-Export Eximbank, Septimiu Postelnicu,vicepreşedinte executiv al UniCredit Ţiriac Bank, dar şi FlorianKubinschi, vicepreşedinte executiv la MKB Nextebank.

Transfond a operat în această vară schimbărişi în conducerea executivă a companiei, directorul general EmilGhizari fiind înlocuit cu Sabin Carantină, director al Direcţieiplăţi din BNR.

Consiliul de administraţie al Transfond esteformat din nouă membri, incluzând un preşedinte şi doivicepreşedinţi, poziţii pentru care concurează 14 persoane. Larândul său, conducerea executivă a companiei este formată din cincimembri.

Transfond a cheltuit anul trecut aproximativ2,3 milioane lei (550.000 de euro) cu indemnizaţiile acordate celor15 membri din consiliul de administraţie şi conducerea executivă,reprezentând 11% din totalul cheltuielilor cu personalul, potrivitraportului anual al societăţii. Cheltuielile cu personalul audepăşit 21 milioane lei anul trecut, aici fiind inclusă şiparticiparea salariaţilor la profit, în cuantum de 2,7 milioanelei.

Compania a obţinut anul trecut un profit netde 11,4 milioane lei, mai puţin de jumătate din câştigul de peste24 milioane lei din 2009.Cifra de afaceri netă a coborât la 50 mil. lei în2010, faţă de 56 mil. lei în anul anterior.

Transfond a procesat anul trecutprin SENT (sistemul electronic pentru plăţi de mică valoare)instrumente de plată cu o valoare cumulată de 231 miliarde lei (55mil. euro), cu o jumătate de miliard de euro mai puţin decât în2009. Plăţile de mare valoare (de peste 50.000 de euro, procesateprin sistemul Regis au crescut însă de la 5 miliarde de lei laaproape 6 miliarde de lei.

Scăderea volumului total alplăţilor procesate de Transfond s-a atenuat faţă de 2009, cândmulte companii nu mai acceptau instrumente de plată în oricecondiţii, solicitând de multe ori clienţilor scrisori de garanţiebancară sau alte tipuri de garanţii în schimbul mărfurilor livrate,din cauza creşterii accelerate a refuzurilor la plată.

În cazul tranzacţiilor cu mărfuridintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătoriiemiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează săefectueze plata la o dată ulterioară (cuprinsă în general întrecâteva săptămâni şi trei luni).Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la datascadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contulemitentului. Procesarea şi decontarea biletelor la ordin, acecurilor şi a cambiilor se realizează în prezent tot prin SistemulElectronic de Plăţi. Cazurile în care băncile nu au găsitsuficiente lichidităţi în conturile clienţilor pentru a onoracecurile, biletele la ordin sau ordinele de plată s-au înmulţitînsă în ultimii doi ani.

Transfond se pregăteşte în prezent şi pentruprocesarea plăţilor în euro şi a semnat recent un acord decolaborare cu procesatorul european de plăţi Equens, care vapermite băncilor locale să realizeze mai rapid plăţi în valută înrelaţie cu alte instituţii financiare din spaţiul economiceuropean. Ca urmare a încheierii acestui acord, cei doi procesatoride plăţi vor putea schimba reciproc fişiere de transfer credit înnumele comunităţilor bancare pe care le reprezintă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO