Mediafax.biz Exclusiv

Cine sunt cei mai noi milionari ai României

Cine sunt cei mai noi milionari ai României

Autor: Cristi Moga

02.04.2012, 20:24 1360

Unii au mizat acum mai bine de zece ani pe comerţul online, o piaţă despre care şi în prezent se vorbeşte că are un potenţial de creştere enorm. Alţii au renunţat la statutul de angajat în multinaţională pentru propria afacere în IT, care în doar trei ani a fost vândută pentru 2 mil. euro unui grup austriac. Numele lor - Bogdan Vlad şi Dan Teodosescu (doi dintre fondatorii eMag) sau Dorin Oancea (fondatorul Squario IT Solutions) - probabil nu spun prea multe celor din afara industriei IT. Cu toate acestea, ideile lor au fost validate de piaţă, iar eMag mizează în acest an pe vânzări de 180 mil. euro, în timp ce Squario IT a bifat clienţi precum BCR sau Vodafone pe partea de consultanţă.

Cei mai mulţi bani au fost încasaţi şi anul trecut de un investitor român în piaţa imobiliară, în ciuda faptului că numărul de tranzacţii din domeniu continuă să fie redus.

În aceste condiţii, cu atât mai importantă a fost tranzacţia prin care timişoreanul Ovidiu Şandor a vândut proiectul de birouri City Business Center din Timişoara, care cuprinde acum trei clădiri şi va mai avea alte două, complex evaluat la circa 80 mil. euro. Şandor, la fel ca Oancea de la Squario, a făcut afaceri cu BCR şi Vodafone, companii cărora le-a închiriat spaţii în birourile dezvoltate pe locul unei foste fabrici de textile.

Spre deosebire de alţi investitori, Şandor nu a renunţat la afacerea cu textile, pe care a mutat-o la marginea Timişoarei.

Alţi antreprenori au ajuns milionari din vânzarea unor reţele de supermarketuri, domeniu în care lanţurile străine au "ras" aproape tot în ultimii ani. Alţii au renunţat la afacerea de procesare a cărnii, în timp ce directorii unor companii precum Argus Constanţa sau Rombat Bistriţa au ajuns milionari în euro după ce şi-au dedicat întreaga carieră acestor companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO