Mediafax.biz Exclusiv

Companiile de leasing şi credite de consum şi-au redus portofoliile cu 1 mld. € în doi ani

Companiile de leasing şi credite de consum şi-au redus portofoliile cu 1 mld. € în doi ani

Autor: Ciprian Botea

14.02.2012, 11:39 208

Scăderea este echivalentă cu peste un miliard de euro şi vine în condiţiile în care companiile de leasing şi credite de consum au pierdut zeci de mii de clienţi pentru că multe din creditele ajunse la scadenţă nu au mai fost reînnoite, iar alte împrumuturi au fost scoase din bilanţuri din cauză că nu au mai fost rambursate pe fondul crizei economice.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul finanţărilor acordate companiilor din servicii, unde se concentrează o bună parte din portofoliile IFN-urilor din registrul special. În acest registru figurează IFN-urile care au un sold al creditelor mai mare de 25 milioane de lei (5,75 mil. euro) şi capitaluri proprii şi sume împrumutate de peste 50 milioane de lei.

Soldul creditelor acordate companiilor din servicii ajungea la 15,2 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro), fiind în scădere de la peste 19 miliarde de lei la sfârşitul lui 2009.

Scăderi s-au înregistrat şi în cazul creditelor acordate în industrie şi construcţii. De exemplu, soldul împrumuturilor acor date firmelor din industrie s-a redus cu 18%, la 5 miliarde de lei.

Totuşi, un an agricol excepţional a ajutat IFN-urile să-şi dubleze volumul finanţărilor acordate în agricultură comparativ cu 2009, până la 2 miliarde de lei (460 mil. euro). Companiile de leasing, dar şi băncile au redescoperit "potenţialul" agriculturii în perioada de criză, când alte sectoare economice şi-au redus drastic activitatea şi au avut mai puţină nevoie de finanţare.

Diminuarea la nivel agregat a portofoliilor de credite s-a suprapus peste un număr tot mai mare de împrumuturi neperformnate în condiţiile în care scăderea cifrelor de afaceri şi a salariilor a pus clienţii în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele.

Clienţii IFN-urilor aveau la sfârşitul anului trecut credite restante cu o valoare cumulată de 1,8 miliarde de lei (415 mil. euro), cu aproape 40% peste nivelul din urmă cu doi ani. Companiile de leasing au fost afectate de criză în mod special, pe fondul scăderii vânzărilor de autovehicule, dar şi în condiţiile în care mulţi clienţi au încetat să-şi mai plătească ratele.

Astfel, firmele de leasing s-au trezit cu parcuri de mii de maşini recuperate de la clienţii rău-platnici pentru care găsesc foarte greu cumpărători şi pe care le vând de cele mai multe ori în pierdere.

Multe IFN-uri de talie mică şi-au închis activitatea din 2008 încoace din cauza problemelor financiare, peste o sută de firme fiind radiate de BNR din registrele sale.

Totuşi, ritmul de deteriorare a portofoliilor companiilor de leasing şi credite de consum a încetinit anul trecut comparativ cu 2009 şi 2010. Astfel, dacă în 2010 volumul creditelor acordate s-a restrâns cu echivalentul a 3,5 miliarde de lei, anul trecut scăderea a fost de 1,7 miliarde de lei.

Presiunea creditelor neperformante nu s-a diminuat însă pe parcursul anului trecut, când volumul întârzierilor la plată a crescut cu circa 300 milioane de lei, nivel echivalent cu cel din 2010.

Situaţia este însă mai dramatică dacă ne uităm la IFN-urile înscrise în registrul general - care au afaceri mai mici, dar sunt mai multe. Nu există date la final de an privind portofoliile acestora, dar la jumătatea lui 2011 ponderea împrumuturilor vândute de IFN-uri în totalul creditului neguvernamental scăzuse la 11% la jumătatea acestui an, în condiţiile în care ajunsese aproape la o cincime din total înainte de criză.

Creditele neperformante - care înregistrează întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile, fiind trecute în categoria pierdere - urcaseră la jumătatea anului trecut la 18% din totalul finanţărilor, adică peste 4,3 miliarde de lei. IFN-urile au constituit în primul semestru din 2011 provizioane de 1,55 miliarde de lei (370 mil. euro) pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante.

Cheltuielile cu provizioanele au scăzut cu 40% faţă de nivelul record atins în prima jumătate a anului 2009, dar sunt în continuare semnificative. De exemplu, în primul semestru din 2008 cheltuielile cu provizioanele ajungeau la 740 milioane de lei, adică mai puţin de jumătate din nivelul de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO