Mediafax.biz Exclusiv

Confruntat cu o scădere a producţiei de aproape 10% în şase ani, Romgaz ia în vizor Marea Neagră, gazele de şist şi Kurdistanul

Confruntat cu o scădere a producţiei de aproape 10% în şase ani, Romgaz ia în vizor Marea Neagră, gazele de şist şi Kurdistanul

Autor: Roxana Petrescu

18.09.2011, 17:42 211

Potrivit informaţiilor disponibile, România mai are gaze suficiente pentru circa 15 ani la ritmul actual de producţie. Astfel, fără investiţii majore pentru identificarea de noi resurse, importurile ruseşti au şansa să fie principala sursă de acoperire a consumului pe termen lung.

Dacă la finalul anului 2006 Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat, care asigură circa jumătate din producţia internă de gaze naturale, înregistrase o producţie de 6,18 miliarde de metri cubi, la finalul acestui an nivelul ar putea ajunge la 5,65 miliarde de metri cubi, arată datele transmise de companie. În plus, începând din 2006 producţia Romgaz a scăzut de la an la an.

"Producţia Romgaz a scăzut din cauza declinului natural al zăcămintelor", spune Lucian Stancu, directorul general adjunct al companiei şi purtătorul de cuvânt al producătorului de gaze naturale.

Tot mai puţin

Problema epuizăriii resurselor de gaze naturale nu este una care afectează doar activitatea Romgaz. Petrom, cel de-al doilea producător de profil din România, se află într-o situaţie similară. Dacă în 2006 producţia de gaze a Petrom se ridica la 5,9 miliarde de metri cubi, anul trecut Petrom a mai extras 5,16 miliarde de metri cubi.

"În ultimii 5 ani pentru activităţi de explorare la capitolul investiţii s-a alocat 37,5% din bugetul total, iar la înmagazinare 539,5 milioane de lei (128,4 milioane de euro). Romgaz extrage gaze naturale de la 1.000 până la 5.000 metri adâncime", mai spune reprezentantul companiei.

Primul plan: Marea Neagră

Pusă într-o astfel de situaţie, compania Romgaz Mediaş susţine că deja analizează mai multe planuri, atât locale, cât şi internaţionale pentru a putea compensa scăderea producţiei.

Marea Neagră, gazele de neconvenţionale sau Kurdistanul sunt câteva dintre direcţiile în care se concentrează în prezent atenţia Romgaz.

"Romgaz a demarat şi are discuţii avansate pentru preluarea unei cote de participare în perimetrele de explorare din Marea Neagră, cu com panii care deţin drepturi şi obligaţii pe troliere în respectivele perimetre. Având în vedere clauzele de confidenţialitate care ne leagă de companiile cu care discutăm, singurul aspect pe care îl putem menţiona este că, la data la care condiţiile precedente agreate cu aceşti parteneri vor fi îndeplinite, Romgaz va deveni cotitular în unul sau mai multe perimetre din Marea Neagră", a precizat Stancu.

Printre companiile care au dreptul de a răscoli platoul continental al Mării Negre se numără consorţiul format din Petrom şi gigantul petrolier american ExxonMobil, ruşii de la Lukoil, Melrose Resources în parteneriat cu Petromar Resources şi olandezii de la Petro Ventures.

Planul numărul 2: gazele neconvenţionale

"În ceea ce priveşte gazele necon venţionale, Romgaz realizează la acest moment o serie de studii şi analize cu privire la potenţialul existenţei acestei categorii de gaz în perimetrele pe care le operează. După finalizarea acestor studii, în cazul în care programele de lucrări identificate vor indica necesitatea împărţirii riscului tehnic şi/sau comercial cu alţi parteneri, Romgaz va proceda la selectarea acestor potenţiali parteneri. Facem această precizare deoarece Romgaz a primit oferte de colaborare şi cooperare (nesolicitate) în acest domeniu şi nu numai, dar politica noastră este de a nu coopera sau asocia pe câmpurile deja operate de Romgaz decât în condiţiile în care riscurile tehnice şi comerciale o impun", mai spune Stancu.

Gazele de şist sunt cel mai des amintite gaze neconvenţionale în ultima perioadă, ele fiind tot gaze obişnuite, dar care sunt blocate în şisturi argiloase şi care sunt mai greu de exploatat faţă de gazele convenţionale. Acest tip de gaze neconvenţionale a început să capete din ce în ce mai multă importanţă, discuţia despre ele fiind mai fierbinte ca niciodată, mai ales ţinând cont de declinul producţiei din Marea Nordului şi de regresul înregistrat de energia nucleară odată cu decizia Germaniei de a-şi închide toate reactoarele. România este una dintre ţările creditate cu un potenţial bun pe partea de gaze de şist, americanii de la Chevron şi ungurii de la MOL fiind pe lista investitorilor în acest tip de resursă.

Planul numărul trei: pieţele externe

Piaţa internaţională este o altă oportunitate luată în calcul de Romgaz pentru a-şi putea lărgi baza de producţie.

"În acest moment, avem ca pieţe externe Polonia şi Slovacia, avem o sucursală la Bratislava, unde am concesionat zăcăminte pe care executăm în acest moment lucrări de explorare geologică. Avem discuţii destul de înaintate cu Ministerul Resurselor Naturale din Kurdistan cu privire la posibilitatea de concesionare de perimetre", a mai precizat directorul general adjunct al Romgaz.

Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat, şi-a dublat câştigurile nete în primul semestru al anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, producătorul de gaze din Mediaş ajungând să lucreze la o marjă de peste 24%, nivel foarte ridicat faţă de rezultatele celorlalte companii de stat.

Potrivit datelor financiare furnizate de companie, Romgaz a obţinut în primele şase luni ale anului un profit net de 488 mil. lei (116,1 mil. euro), de peste două ori mai mare faţă de cel înregistrat în prima jumătate a anului 2010 care a fost de 225,7 mil. lei (53,7 mil. euro). Afacerile companiei au crescut în această perioadă cu aproape 7%, până la 1,9 mld. lei (475,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO