Mediafax.biz Exclusiv

Confuzie la Romtelecom: trei firme de avocaţi pentru fuziunea cu Cosmote. Ce va face fiecare?

Confuzie la Romtelecom: trei firme de avocaţi pentru fuziunea cu Cosmote. Ce va face fiecare?

Autor: Adrian Seceleanu, Cristi Moga

07.08.2011, 19:51 1009

Trei casediferite de avocatură, respectiv una selectată încă din 2008(Boştină & Asociaţii) - plătită de stat, o alta selectatăsăptămână trecută (Stoica & Asociaţii) - plătită de Romtelecomşi o a treia care va lucra pentru stat dar urmează să fie angajatăşi plătită de Romtelecom, vor fi implicate în procedurile care auîn vedere listarea pe bursă, în termen de un an de zile, a celuimai mare operator de telefonie fixă de pe piaţalocală.

Numărul marede avocaţi implicaţi şi procedurile întortocheate de selecţie aufost determinate atât de angajamente ale guvernelor anterioare câtşi de lipsa de fonduri a Ministerului Comunicaţiilor, potrivitdatelor comunicate de părţile implicate înproces.

Cine lucreazădeci pentru listarea Romtelecom?

Din punctul devedere al statului român şi al grupului elen OTE, care s-au înţelespe 1 iulie 2011 asupra unui calendar de acţiuni care are drept scoplistarea pe bursă în termen de un an de zile companie pe care odeţin în comun - Romtelecom, consultantul în acest proces este casade avocatură Stoica & Asociaţii. Anunţul oficial a fost făcutvineri, 5 august, de compania Romtelecom, cea care a gestionat înnumele acţionarilor procesul de selecţie.

De ce a participat unavocat de la Stoica la discuţiile dintre OTE şi MCSI pe 1 iulie,înainte de anunţul privind selecţia oficială din 5august?

"Conformacordului dintre acţionarii săi, OTE şi Ministerul Comunicaţiilor,din 1 iulie, Romtelecom a procedat la selectarea şi angajareafirmei de avocatură care să ofere consultanţă în procesul deevaluare a principalelor opţiuni ale acţionarilor, respectiv fiefuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote şi listarea noii entităţi labursă sau listarea directă a Romtelecom la bursă. Companiaselectată este Stoica&Asociaţii", potrivit datelor comunicatede Romtelecom. Firma de avocatură va acţiona ca un consultantindependent, care va proteja interesele ambilor acţionari şi valucra împreună cu banca de investiţii care urmează să fieselectată, conform Romtelecom. "Mandatul acesteia este sădesfăşoare activităţi de consiliere şi să pregătească oricedocumente necesare în vederea evaluării beneficiilor procesuluipropus de fuziune şi listare la bursă faţă de alte opţiuni", searată în document.

De ce însă lanegocierile dintre statul român şi OTE, care au avut loc pe 1iulie, a participat din partea MCSI şi Radu Rizoiu - partenersenior al Stoica & Asociaţii? Au lucrat avocaţii de la firmademocrat-liberalului Stoica pentru ministerul condus dedemocrat-liberalul Valeriu Vreme înainte de a avea un contractpentru a consilia statul în listarea Romtelecom? Participarea luiRadu Rizoiu a fost posibilă pentru că între cele două părţi existaun contract la acea dată, au precizat pentru ZF şi ministrulValerian Vreme şi Valeriu Stoica.

"ÎntreMinisterul Comunicaţiilor şi casa de avocatură Stoica &Asociaţii există un contract. Ei ne-au asistat şi la discuţiileprivind Poşta Română, şi participă la toate întâlnirile noastre încare se discută chestiuni juridice", a declarat Vreme. "Avem uncontract de asistenţă juridică încheiat cu MCSI pe durată limitată(6 luni) pe temeiul căruia acordăm consultanţă juridica în modpunctual, la solicitarea clientului. Contractul era încheiat ladata la care au avut loc discuţiile între acţionari", a precizatpentru ZF şi Valeriu Stoica.

În ceea cepriveşte criteriile de selecţie ale casei de avocatură în calitateade consultant al OTE şi MCSI, Romtelecom a precizat că acestea aufost "o combinaţie de experienţă, istoric de succese şi preţuricompetitive, cum ar fi, spre exemplu, un istoric de succesesemnificative în colaborarea cu Romtelecom şi expertiză relevantăîn fuziuni şi achiziţii, listări la bursă şi tranzacţiicomplexe".

Boştină & Asociaţii,consultantul de care nu mai ştia nimeni laMCSI?

Cu trei zileînainte de anunţul oficial al Romtelecom privind selecţiaconsultantului Stoica & Asociaţii, una dintre cele mai maricase de avocatură de pe piaţă - Boştină & Asociaţii, cu afaceride 15,7 mil. euro în 2010, anunţa că procedura de selecţie nu arerost în condiţiile în care Guvernul are deja sfătuitor în acestproces, încă din 2008: "Precizăm că Boştină si Asociaţii esteconsultantul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaticepentru desemnarea brokerului în procesul de listare a pachetuluideţinut de stat la Romtelecom". Chiar dacă MCSI, OTE şi Romtelecomau anunţat public pe 1 iulie că vor căuta un consultant Boştină şiAsociaţii susţinea, în comunicat, că "nu a luat cunoştinţă deexistenţa vreunui proces de selecţie a unui consultant juridic, nua participat la un asemenea proces şi nu este parte a nici unuiproces de evaluare în acest sens, nefiind în vreo competiţie cuvreo altă casă de avocatură".

Care este defapt situaţia? Ambele părţi au dreptate, spune şefulMCSI.

"Nu am ştiutde acest contract până acum o lună de zile", explică situaţiaValerian Vreme precizând, împăciuitor, că nu va rezilia contractulci, din contră, va folosi şi experienţa avocaţilor de la Boştină înprocesul de listare. "Contractul cu Boştină este o asigurare înplus pentru mine că nu se fac greşeli. Ne vom folosi de ei înprocesul de listare".

Boştină &Asociaţii a semnat contractul de asistenţă juridică în perioada încare ministru al comunicaţiilor era membrul UDMR Karoly Borbely, înaprilie 2008. "Acest contract a fost deja pus în executare,Societatea noastră prestând activităţi contractate şi primind partea preţului", potrivit reprezentanţilor casei de avocatură Boştină& Asociaţii.

Cum se va alege al treilea consultant: dupăcriteriile MCSI dar va fi plătit deRomtelecom

Pe lângă avocaţii de la Stoica şicei de la Boştină, pentru Ministerul Comunicaţiilor va lucra încăun consultant. Dar pentru că ministerul nu are bani procedura deselecţie o va face compania Romtelecom pe baza criteriilor impusede MCSI, iar plata serviciilor va fi şi ea realizată tot decompania de telefonie fixă.

Ministrul Valerian Vreme spune căastfel lucrurile se şi pot desfăşura mai rapid, pentru că laRomtelecom lucrurile merg mai repede decât dacă statul ar fi făcuto licitaţie cu bani publici. Demnitarul insistă însă că "acestconsultant ne va reprezenta pe noi şi va fi ales de noi". "Cine osă îmi spună mie tot timpul că totul e OK", răspunde printr-oîntrebare ministrul Vreme la o alta: de ce mai e nevoie de încă ocompanie implicată în proces.

Analizele care pot duce lafuziunea Cosmote cu Romtelecom şi evaluările pe baza cărora se vastabili cât va deţine OTE şi cât statul român din noua entitatesunt sensibile astfel că MCSI trebuie să se asigure că"supraveghează" ce se întâmplă şi din interior şi din exterior, aspus Valerian Vreme.

"MCSI va fi asistat de propriiconsultanţi în cadrul procesului de evaluare a celor 2 scenariiprincipale. În acest sens, Romtelecom va suporta cheltuielile cuexpertiza juridică, economică şi tehnică furnizată de consultanţiiMCSI, în limita unui buget maxim de 200.000 EUR. Procedura deachiziţie a acestor consultanţi se va derula la nivelulministerului", a anunţat MCSI.

Întrebat dacă va participa laprocedura de selecţie care va fi organizată de MCSI prin casa sa deavocatură, Valeriu Stoica a răspuns negativ. "Nu vom participa laselecţia organizată de MCSI", a spus el.

În altă ordine de idei, ministrulcomunicaţiilor a spus că pe piaţă ar există confuzii întreprocedurile desfăşurate de statul român cu acţiunile pe care ledeţine la Petrom şi Romtelecom şi a precizat, în acest context, căîn ce priveşte operatorul de telefonie fixă o eventuală vânzare vafi decisă anul viitor. "Să se facă diferenţa faţă de Petrom: eu nuam hotărât deja că vând peste 12 luni. Guvernul va hotărî peste 12luni ce va face".

Următorul pas, selectarea băncii deinvestiţii

În continuare, Romtelecom vaselecta şi angaja banca de investiţii de "reputaţieinternaţională", care va realiza până în decembrie studiul privindopţiunile acţionarilor Romtelecom. "Acest proces de selecţieurmează să fie încheiat în jurul datei de 1 septembrie", semenţionează în comunicat.

Banca de investiţii va juca rolulcentral în procedurile de listare ale Romtelecom în condiţiile încare ea le va spune acţionarilor ce ar fi mai bine să facă pentru aobţine o evaluare cât mai bună a operatorului. În acest proces,avocaţii de la Stoica & Asociaţii vor avea un rol de suport. Deexemplu, dacă banca de investiţii le va sugera acţionarilor caRomtelecom şi Cosmote să fuzioneze, avocaţii lui Stoica le vorspune proprietarilor ce notificări trebuie să facă, sau cât arputea dura aprobarea de la Consiliul Concurenţei.

Grupul OTE este unul dintre ceimai mari jucători pe piaţa piaţa telecomunicaţiilor din regiune şieste controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de40% şi asigură managementul operatorului elen.

OTE a devenit acţionar laRomtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social alcompaniei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% dinacţiuni. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorulromân în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% dincapital.

Romtelecom este acţionar laCosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cuo participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companiecare activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toateacţiunile.

NextGen furnizeză servicii deinternet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 delocalităţi urbane şi rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul arepeste 160.000 de abonaţi, cea mai mare parte preluaţi de la NewComTelecomunicaţii prin două tranzacţii încheiate în 2009.

În 2010, Romtelecom a raportat opierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro,după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a uneireevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pefondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi dineconomie.

Totodată, veniturile companiei aucoborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Principalii concurenţi aiRomtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.


Firmafostului ministru al justiţiei e implicată şi în alte dosaregrele

Stoica & Asociaţii este firmade avocatură a lui Valeriu Stoica, PD-L, fost ministru de justiţieşi unul dintre cei mai mari avocaţi litigatori din România, care afost implicat de-a lungul timpului într-o serie dintre cele maimari dispute de pe rolurile instanţelor locale şiinternaţionale.

Firma pe care o conduceînregistrează anual încasări de circa şapte milioane de euro, întimp ce marja de profitabilitate a depăşit în anumiţi ani chiar şinivelul de 60%.

Două dintre cele mai importantecontracte recente în care firma s-a implicat sunt reprezentareaomului de afaceri Constantin Constanda într-un proces împotrivaPrimăriei Capitalei, prin care Stoica şi Constanda au obţinut laprima instanţă despăgubiri de 165 mil. euro în contul SatuluiFrancez, un alt dosar cu "greutate" fiind cel al Poştei Române,prin care instituţia încearcă să scape de o amendă de peste 100 demilioane de lei (24 mil. euro) primită de la ConsiliulConcurenţei.

În acest gen de dosare avocaţii sunt, deregulă, plătiţi în funcţie de un onorariu de succes, care poateajunge la sume de ordinul milioanelor de euro în cazul unor deciziifavorabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO