Constructii&Imobiliare

Arabesque Galaţi mizează în acest an pe afaceri mai mari cu 5% şi vrea să revină pe profit

Autor: Dornescu Ioan Valeriu,

21.10.2010, 16:44 22

Avansul afacerilor va fi influenţat, printre altele, dedeschiderea a trei magazine în 2009, a declarat pentru MEDIAFAXproprietarul companiei, Cezar Rapotan.

"Unii dintre factorii care au influenţat în mod negativ evoluţiaafacerii noastre sunt efectele crizei în general, lipsainvestiţiilor publice şi private, vremea nefavorabilă din primeletrei luni ale anului şi, nu în ultimul rând, permanenta agitaţiedin zona politică", a completat omul de afaceri.

El a precizat că pierderea de anul trecut a fost cauzată dediferenţele de curs valutar.

Rapotan a afirmat că evoluţia sectorului construcţiilor dinRomânia este determinată de trei componente, respectiv investiţiileprivate, bugetul alocat de statul dezvoltării infrastructuriipublice şi puterea de cumpărare a românilor.

Astfel, investiţiile companiilor străine şi locale vor reveni lanivelul celor de dinainte de 2008 în momentul în care România varedeveni atractivă din acest punct de vedere. "Avem nevoie demenţinerea, dacă nu chiar de scăderea actualelor taxe, şi mă referaici în principal la cota unică, nivelul contribuţiilor sociale şiTVA. Avem nevoie de respectarea termenelor de plată în cazullucrărilor efectuate de firme private pentru stat şi avem nevoie,de asemenea, de stabilitate politică", a adăugat omul deafaceri.

Potrivit sursei citate, cei trei factori majori careinfluenţează construcţiile pot fi stimulaţi prin realizarea unuibuget bazat pe reducerea cheltuielilor, pentru a face loc unorinvestiţii cât mai consistente, şi de stabilitate la nivelpolitic.

"Cred că pentru bunul mers al economiei româneşti în general arfi extrem de benefică dispariţia scandalului politic din cotidian.Parcă am asista la un turneu final al unui campionat cu meciuri zide zi, turneu care, din păcate, nu are niciun învingător, ci numai22 milioane de învinşi", a spus Rapotan.

Reţeaua Arabesque este prezentă în România, Republica Moldova,Serbia, Bulgaria şi Ucraina.

Compania a început în acest an construcţia pentru două magazinenoi, la Suceava şi Bacău, care vor fi finalizate în 2011.

Arabesque a deschis în 2009 trei centre comerciale la Piteşti,Oradea şi Baia Mare, în urma unei investiţii totale de 24 demilioane de euro.

Rapotan controlează şi firma Brico Expert, operatorulmagazinelor retailerului francez Mr. Bricolage din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO