Constructii&Imobiliare

DTZ: Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti va scădea în 2011 la 13% de la 16,9% în septembrie

Autor: Cuncea Elena Cristina,

05.11.2010, 13:10 11

"La sfârşitul lunii septembrie 2010, rata de neocupare pesegmentul birourilor din România a fost de 16,9%, înregistrândprima scădere trimestrială din ultimele 21 de luni. Pe termenmediu, ne aşteaptăm ca scăderea ratelor de neocupare să continue,pe fondul unui nivel constant al închirierilor, cuplat cu ofertalimitată de spaţii noi. Până la sfârşitul anului 2011, estimăm orată de neocupare de 13%", a declarat pentru MEDIAFAX BogdanSergentu, şeful departamentului de evaluări şi consultanţă DTZEchinox.

Trendul de pe piaţa birourilor din Bucureşti urmează evoluţiiledin întreaga Europă, unde rata de neocupare a spaţiilor de birouris-a redus uşor de la 11,3% to 11% în trimestrul al treilea. Astfel,rata de neocupare s-a redus până la nivelul înregistrat întrimestrul trei din 2009, potrivit în studiului Property TimesEurope realizat de companie.

Cea mai mare scădere a ratei de neocupare s-a remarcat înMoscova, respectiv de la 14,9% la 11,5%. Pe de altă parte, doarpatru din cele 21 de ţări cuprinse în studiu au înregistratcreşterea ratei de ocupare.

"Lipsa dezvoltărilor speculative, precum şi creşterea cereriipentru birouri de clasa A, vor limita volumul de nivelul de ofertănouă care va fi adusă pe piaţă. Ne aşteptăm ca reducerea graduală aratei de neocupare să continue", se menţionează în studiu.

În ceea ce priveşte chiriile în Europa, aceste au continuat săcrească în trimestrul trei, datorită raportului inegal dintrecerere şi ofertă pentru clădirile de birouri de clasă A.

În consecinţă, DTZ Research a revizuit previzunile anterioare înceea ce priveşte evoluţia chiriilor în Europa la o valoaresuperioară, respectiv 6,8% creştere în 2010 şi 4,7% în 2011.

Chiriile din Bucureşti au rămas la un nivel constant în perioadaanalizată, variind între 17,5 şi 19 euro/mp/lună pentru zonacentrală, 14 şi 17 euro/mp/lună pentru spaţiile semi-centrale, întimp ce chiriile pentru celelalte locaţii s-au situat în intervalul9-13 euro/mp pe lună.

"Conform estimărilor noastre, chiriile vor rămâne stabile pentrurestul anului 2010. Prognozăm că nivelul chiriilor va începe săcrească în a doua jumătate a anului 2011", a adăugat Sergentu.

Stocul total de spaţii de birouri din Bucureşti depăşeşte 1,9milioane de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO