Mediafax.biz Exclusiv

Contract de 19,1 milioane de lei pentru reţeaua WiMAX a SN Radiocomunicaţii

Autor: Adrian Dumitrache

03.06.2011, 16:13 422

Contractul a fost atribuit la finele lunii martie, conform unuianunţ de atribuire al SNR publicat în prima parte a lunii mai.

La valoarea contractată de 19,1 milioane de lei (TVA inclusă) seadaugă valoarea furniturilor puse la dispoziţie de SNR de 5,9milioane de lei, se spune în anunţ.

La licitaţie s-au înscris şi Electrogrup şi consorţiul formatdin Telelink Services România şi Felix Telecom, dar singura ofertăanalizată de comisia de licitaţie a SNR a fost cea depusă de DualMan şi Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii.

Consorţiul va subcontracta aproape 39% din valoarea contractuluicătre Urbconnet SRL - 4,7% (certificate, autorizaţii), ComarkTelekom SRL - 21,04% (sistem monitorizare şi control, materiale şiaparate de măsură) şi Radcom SRL - 13,04% (activităţi deconstrucţii-montaj pe amplasament), potrivit anunţului deatribuire.

WiMAX este un standard de telecomunicaţii care permitefurnizarea de servicii de acces la Internet la viteze ridicate, pearii extinse, de până la 65 km, prin tehnologii fără fir(wireless).

La finele lunii noiembrie, SNR a anunţat că a lansat comercial,la Oneşti, primele servicii de telecomunicaţii bazate pe tehnologiaWiMAX, după ce, iniţial, au fost efectuate teste tehnice în maimulte zone pilot din judeţele Tulcea, Cluj, Prahova şi Harghita, înspecial în zonele geografice dificil de accesat pe alt tip deinfrastructură decât radio.

Operatorul şi-a propus să construiască o reţea naţională WiMAX,în baza unei licenţe în benzile de frecvenţe radio de 3,6 GHz-3,8GHz, câştigată în noiembrie 2008. Cuantumul taxei de licenţă s-aridicat la două milioane de euro.

Bugetul necesar pentru realizarea reţelei WiMAX a fost estimatla 40 milioane de euro, conform datelor operatorului.

SNR este controlat integral de stat, prin MinisterulComunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea RomPost Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii deradiocomunicaţii din România. Sub brandul Radiocom, companiaasigură suport de transmisii pentru telefonia publică, reţelele detelefonie mobilă, transfer de date şi Internet.

În 2010, SNR a consemnat o cifră de afaceri de 79,2 milioane deeuro, în creştere cu 1,1% faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO