Mediafax.biz Exclusiv

Cota de pe piaţa românească a BAT a crescut anul trecut, însă vânzările şi profitul s-au redus

Autor: Bogdan Cojocaru

25.02.2011, 18:44 41

"În România, dezvoltarea comerţului ilegal, pe fondul unornumeroase creşteri ale preţurilor, a avut ca efect scădereasemnificativă a volumelor pe ansamblul pieţei. Pentru BAT,reducerea în volum a vânzărilor a fost acoperită doar parţial princreşterea preţurilor, ceea ce a dus la un profit mai mic", se aratăîn raportul grupului privind rezultatele financiare de anultrecut.

Profitul ajustat din operaţiuni (care exclude elemente precumcosturi de restructurare şi intergrare sau amortizare) realizat deBAT în Europa de Est a scăzut de la 409 milioane de lire sterlineîn 2009 la 358 milioane de lire sterline anul trecut.

"Scăderea reflectă în principal reducerea volumelor şi efectelenegative ale cursurilor de schimb valutar", menţioneazăraportul.

Vânzările de ţigarete din regiunea Europa de Est, în care esteinclusă România, s-au redus anul trecut cu 3%, la 128 de miliardede unităţi.

La nivel de grup, profitul net a crescut de la 2,713 milioane delire sterline la 2,879 milioane de lire sterline. Vânzările auscăzut în volum cu 2%.

"Volumele globale au scăzut cu 2%, ca urmare a reducerii pieţeiîn unele state, în principal în Turcia, Pakistan, România şi Africade Sud, şi a dezvoltării comerţului ilegal", notează BAT.

Profitul ajustat din operaţiuni a avansat de la 4,461 demiliarde de lire sterline la 4,984 miliarde de lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO