Mediafax.biz Exclusiv

Cresc investiţiile în industrie, dar se mişcă mai greu proiectele de malluri şi birouri

Cresc investiţiile în industrie, dar se mişcă mai greu proiectele de malluri şi birouri

Autor: Andreea Neferu

20.02.2012, 18:50 249

Randy Tharp, managing director pentru filiala locală a americanilor de la Epstein, simte pulsul economiei prin prisma proiectelor la care participă.Acum proiectele din zona industrială se mişcă, în timp ce piaţa de birouri stagnează având în vedere că nu sunt bani. El încearcă să se uite şi către viitor odată ce termină actualele contracte.

"Ne uităm către proiectele de tratare a apei sau a deşeurilor şi pe viitor chiar şi către cele de infrastructură spitalicească", explică Randy Tharp, 51 de ani.

El susţine că cel mai probabil nu se va implica în proiecte de infrastructură rutieră, deşi în prezent acestea generează venituri substanţiale pentru firmele de proiectare, în contextul în care o serie de şosele au fost scoase la licitaţie pentru construcţie sau reabilitare.

Compania, prezentă pe piaţa românească de peste cinci ani, dezvoltă în prezent proiecte pentru clienţi precum Lufkin Industries (o unitate de producţie de 35.740 mp în cadrul West Parck Ploieşti), WDP Development (unitate de producţie de 6.000 mp la Oarja) sau Star Foods, divizia românească de snacks-uri a PepsiCo (extinderea spaţiilor de depozitate de la Popeşti-Leordeni).

De-a lungul timpului, Epstein a mai lucrat pe piaţa locală cu Emerson (unitate de producţie de 6.500 mp, la care s-au adăugat 1.800 mp de spaţii administrative la Cluj-Napoca) sau Cameron (unitate de producţie şi birou regional pe o suprafaţă de 12.500 mp).

"Segmentul industrial este cel care are potenţial de creştere reală în această perioadă. Zona industrială se dezvoltă în continuare, iar investitorii străini sunt în continuare interesaţi de România în contextul în care caută oportunităţi de a-şi reduce costurile şi de a fi mai aproape de clienţi", spune Tharp.

Deşi nu dă nume, americanul spune că o altă companie americană, din industria petrolului şi a gazelor, este interesată în prezent să-şi relocheze activitatea în România, Epstein oferindu- i consultanţă în ceea ce priveşte costurile, în timp ce un alt client al americanilor, prezent deja pe piaţa locală în industria de componente auto, construieşte o nouă fabrică la Ploieşti, pe circa 90.000 de metri pătraţi.

Epstein a înregistrat anul trecut pe piaţa locală afaceri de 80 de milioane de lei (circa 19 mil. euro), prin intermediul celor două companii prin care este prezentă, Epstein Architecure & Engineering şi A. Epstein and Sons International INC, entitate cu sediu permanent al companiei din Chicago, care operează în România. Faţă de 2009, businessul este mai mare cu circa 41%, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului (la acea vreme, A. Epstein and Sons International INC nu avea sediu permanent în România). În 2010, Epstein Architecture & Engineering, firma care generează cele mai mari venituri ale americanilor pe piaţa locală, a avut o cifră de afaceri negativă.

"Am avut o serie de proiecte în cazul cărora am derulat operaţiuni de write-down (reducere a valorii contabile - n.red.) şi a trebuit să ne asumăm pierderile în contextul în care clienţii nu plăteau facturile, dar noi tot trebuia să ne plătim subcontractorii", spune Tharp.

Pentru 2012, compania se aşteaptă ca veniturile consolidate pe România să fie "uşor mai mici", în contextul în care proiectul cu americanii de laLufkinse încheie anul acesta.

"Partea noastră în proiectulLufkinva fi gata în iunie şi cred că ei vor să înceapă operaţiunile înainte de ultimul trimestru al acestui an", explică el.

Americanii de la Epstein au pe piaţa locală 32 de angajaţi, în scădere de la 50 în 2008.Tharp spune că dacă în zona industrială perspectivele sunt de creştere, nu acelaşi lucru se poate spune despre segmentul comercial (spaţii de birouri, logistice şi retail - n.red.).

"Sunt o serie de dezvoltatori care vorbesc despre noi proiecte comerciale, însă bani nu există. Majoritatea (dezvoltatorilor - n.red.) însă stau şi aşteaptă, probabil situaţia aceasta va continua până în 2013. Am avut în trecut proiecte pe segmentele rezidenţial, retail sau spaţii de birouri, însă acestea merg destul de greu în prezent. Vorbim cu potenţiali clienţi, însă în afară de certificări de clădiri verzi sau design sustenabil, pe zona de comercial lucrurile nu se mişcă foarte mult."

Spre comparaţie, investiţiile în capacităţi de producţie au continuat şi în 2011, iar datele de la Ministerul Economiei arată că anul trecut protagoniştii celor mai mari investiţii de la zero din economia locală au fost grupul portughez Martifer, grecii de la Olympus şi americanii de la Delphi. Cele trei companii au creat aproape 700 de locuri de muncă în urma unor investiţii cumulate de 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO