Mediafax.biz Exclusiv

Crivii, Darian: Cred că în continuare, cel puţin 6-12 luni, se vor obţine preţuri foarte mici la vânzarea activelor imobiliare neperformante

Autor: Cristi Moga

07.11.2011, 14:15 211

"Cred că şi în continuare, cel puţin 6-12 luni, datorită creşterii ritmului de vânzare a portofoliului de neperformante, se vor obţine preţuri foarte mici la vânzarea activelor imobiliare de acest gen", consideră Crivii.

City Mall a fost vândut în urmă cu două săptămâni, pentru 17,3 milioane euro, către Ioannis Papalekas, un fost proprietar al centrului comercial. El a reuşit astfel să încheie una dintre cele mai mari afaceri, având în vedere că tot Papalekas a vândut clădirea în urmă cu cinci ani, pentru 103,5 milioane de euro, fondului australian APN European Retail Trust.

"Vânzarea este una forţată, ce ţine cont de condiţiile actuale ale pieţei, respectiv lipsa acută de lichidităţi. Situaţia în care sunt azi băncile, cu portofoliul de neperformante în creştere, nu le pune în situaţia de a obţine valori mai mari pentru astfel de active. Va trebui să ne obişnuim cu aceste valori ale proprietăţilor, mai apropiate de realităţile crizei de azi", a spus Crivii.

Calculat la metrul pătrat închiriabil, City Mall s-a vândut pentru un preţ de 910 euro/metrul pătrat, mai ieftin decât media apartamentelor vechi din Bucureşti.

Situaţia nu este însă singulară, un alt centru comercial, Armonia din Brăila, fiind în insolvenţă de mai bine de un an. Proiectul, dezvoltat de compania RED Management Capital, este închis de peste doi ani. Proiectul a fost finanţat de către Volksbank, dar nu a ajuns încă în faliment şi nici nu a fost propus un plan de reorganizare, deşi activul nu mai generează în prezent niciun fel de venituri, ci doar cheltuieli cu paza şi impozitele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO