Mediafax.biz Exclusiv

Cu ce planuri vin ruşii de la Renaissance Capital pe piaţa de capital românească

Cu ce planuri vin ruşii de la Renaissance Capital pe piaţa de capital românească

Autor: Andrei Chirileasa

27.03.2011, 19:31 158

Renaissance Capital, una dintre cele mai maribănci de investiţii din Rusia, îşi caută în prezent echipă pentrudeschiderea unui birou la Bucureşti care să ofere servicii debrokeraj, de consultanţă în fuziuni şi achiziţii şi finanţări detip private equity, dar şi consultanţă pentru ofertele de acţiunişi eurobonduri derulate de stat.

"Ne-am înregistrat la CNVM şi analizămintrarea (pe piaţa de capital românească - n.red.) cu o echipă devânzări şi o platformă de tranzacţionare. Suntem interesaţ i săpunem în aplicare experienţ a noas tră în fi nan ţarea econo miilor în curs de dezvoltare pentru a asista Guvernul României înemisiunea de eurobonduri", a declarat Steven Jennings, CEO alRenaissance Capital, într-un interviu acordatZF.

"Credem în consolidarea regională şi crearea«campionilor» regionali.Vom sprijini companiile şi antreprenoriilocali în planurile lor de dezvoltare în regiunea Balcanilor, înUcraina şi în restul Europei Centrale şi de Est. Acest lucru va firealizat prin colaborarea celor peste 70 de experţi din regiune cuechipa noastră din Londra, specializată în produse şi industrii,precum şi prin utilizarea reţelei noastre de distribuţie globală",a mai precizat el.

A intrat în cursa pentru ofertaPetrom

Renaissance Capital analizează piaţaromânească de circa opt luni, însă prima mişcare vizibilă a fostintrarea în cursa pentru mandatul de intermediere a ofertei princare statul vrea să vândă 9,84% din Petrom (SNP). Ruşii spun căurmăresc această tranzacţie încă de când a fost anunţată şi auintrat în consorţ iu alături de firmele de brokeraj locale EFGEurobank Securities, BT Securities şi Romcapital. Pentruintermedierea ofertei în valoare de peste 500 mil. euro Renaissancese luptă cu cinci dintre cele mai mari bănci de investiţiiinternaţionale (Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, UBS şiNomura).

"Ofertele publice secundare (SPO) anunţate laPetrom, Transgaz şi Transelectrica, oferta publică iniţială (IPO)de la Romgaz şi vânzarea Oltchim sunt toate interesante pentru noi.Multe sunt deal-uri în sectorul de petrol şi gaze, iar ca lider înacest sector, experienţ a Renaissance e potrivită pentru a asistaguvernul român cu aceste privatiză ri. Desigur, vom urmări atâtprivatizări, cât şi tranzacţii private şi în alte sectoare, cum arfi utilităţi, bănci, bunuri de larg consum şi infrastructură",explică Jennings.

Renaissance Capital lucrează în prezent ladouă mandate de M&A (fuziuni şi achiziţii) pe piaţa localăpentru clienţi români din sectorul privat.

"Mulţi dintre clienţii noştri investitori suntdin ce în ce mai interesaţi să afle despre oportunităţile dinRomânia şi ne aşteptăm să încheiem câteva tranzacţii anul acesta",a precizat Jennings.

Listarea companiilor de stat va creştevizibilitatea pieţe româneşti

Şeful Renaissance Capital crede că România arecâteva atuuri care ar putea- o ajuta să-şi revină şi să devină unlider regional, cum ar fi mărimea, disponibilitatea resurselornaturale (petrol şi gaze şi deschidere la Marea Neagră) şi statutulde membru al Uniunii Europene.

"În ciuda recesiunii pe care România atraversat-o în ultimul an şi a situaţ iei economice actuale, credemcă ţara oferă avantaje competitive importante care, exploatatecorect, ar putea ajuta România să devină unul dintre liderii dinregiune", susţine Jennings.

El mai spune că vânzarea acţiunilor statuluipe Bursă ar putea creşte vizibilitatea pieţei româneşti decapital.

"În momentul în care pachete din companiile destat vor fi plasate pe piaţă, vom începe şi elaborarea de rapoarteproprii de analiză. Ne aşteptăm la o creştere semnificativă avizibilităţii acţiunilor româneşti şi a volumelor detranzacţionare, ca o consecinţă a privatiză rilor, şi o creşteregenerală a investiţ iilor străine în România. Deci există potenţialsemnificativ în tranzacţ ionarea acţiunilor (pe Bursăn.red.),segment pe care ne propunem să-l ajutăm să se dezvolte", a precizatdirectorul Renaissance.

Mizează puternic pe pieţeleemergente

Renaissance Capital este una dintre cele maimari bănci de investiţii din Rusia, iar în ultimii ani şi-a extinsoperaţiunile în Europa Centrală şi de Est, Asia, dar şi Africa,unde are operaţiuni importante.

"În ultimele 18 luni, am realizat aproape 60de tranzacţii în peste 20 de pieţe emergente, în valoare de peste14 miliarde de dolari", spune Jennings.

Fost bancher la Credit Suisse First Boston, ela pus bazele Renaissance Capital în 1995, în perioada în care s-auridicat majoritatea oligarhilor ruşi, care au pus mâna pe activelevaloroase privatizate de stat prin intermediul cupoanelordistribuite populaţiei.

A supravieţuit crizei din 1998 şi a crescutputernic în perioada 2000-2007, pe fondul boom-ului companiilorenergetice din Rusia. Puternic lovită de criza financiară din 2008,banca a reuşit să-şi revină cu ajutorul intervenţiei oligarhuluirus Mikhail Prokhorov, unul dintre cei mai bogaţi ruşi, care ainvestit 500 mil. dolari pentru 50% din acţiuni. Cu o avereestimată la 13,4 mld. dolari de către Forbes, Prokhorov deţineechipa americană de baschet New JerseyNets.

Renaissance Capital se bate cu banca de statVTB şi cu Troika, o bancă de investiţii privată preluată recent deSberbank, pentru statutul de cea mai mare bancă de investiţii dinRusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO