Mediafax.biz Exclusiv

Cum e aici şi cum e acolo. Ce spun doi manageri români din industria de medicamente despre munca în străinătate

Autor: Ioana David

22.12.2010, 10:35 41

Ei au realizatceea ce poate mulţi manageri din România şi-au propus: promovareaîntr-o poziţie regională şi munca într-o ţară din Europa. Mandatullor din străinătate intervine după ce în industria de medicamenteîn ultimii ani numărul celor care pleacă la sediul firmelor-mamă acrescut, concomitent cu creşterea numărului expaţilor pe carefirmele îi aşază la cârma companiilor locale.La final de an, Cătălin Radu, 38 deani, a făcut un bilanţ în care arată că şi în străinătate lucrurilepot să fie mai puţin predictibile.

Şi în afară pot existasurprize

"Am pornitdin România pentru un anumit mandat, o grupă mai largă de produsepe un teritoriu într-un stadiu mediu de dezvoltare, ţări din Europade Est, fosta Uniune Sovietică şi toată Africa şi OrientulMijlociu. Apoi, la nici trei luni după ce m-am transferat înstrăinătate, întreaga structură regională şi responsabilităţile dinmarketing s-au schimbat la nivel central şi am primit o nouăresponsabilitate, un teritoriu mai mic din punctul de vedere alnumărului de ţări, dar cu ţări mult mai avansate, cu alte provocărişi pe o linie specializată de produse. Aşa că aş putea spune că unadintre aşteptările mele, şi anume că în Occident lucrurile sunt mai«predictibile», mai «aşezate», a fost o aşteptare eronată", aafirmat Cătălin Radu.

La mijlocul anului trecut el a fost numitmarketing manager pentru regiunea Europa 2 pentru portofoliul decontraceptive, regiune care cuprindea estul Europei şi grupul deţări care apoi a fost denumit EMEA. Ulterior în cadrul grupuluigerman a existat o reorganizare de teritorii în marketing astfel cănu au mai existat responsabilităţi pentru întregul portofoliu, cidoar pe linii de produse.În urma acestor mutări el a fost desemnat să seocupe de grupul de contraceptive non orale, dar pe Europa Centrală,de Vest şi Canada.

Înainte să plece în Germania lasediul de la Berlin, Cătălin Radu a fost director general aldiziviei de medicamente a Bayer Schering Pharma din România,business care anterior plecării sale rula afaceri de ordinulzecilor de milioane de euro.

"În străinătate am găsit o structurăcomplexă, cu multe resurse disponibile, oameni specializaţi. ÎnRomânia structura de personal era mult mai suplă, necesită un graddestul de mare de polivalenţă din partea angajaţilor, în special înceea ce priveşte managerii. În noul mediu am constatat că există unmare grad de specializare, de delimitare destul de strictă azonelor de responsabilitate. Asta duce uneori la procese mai lungi,la prelungirea timpului de luare a unor decizii. Pe de altă parte,oferă şi un anumit grad de confort, de certitudine că nu au fostscăpate din vedere posibile implicaţii mai puţin evidente ale uneiacţiuni, ale unei decizii", a mai spus Cătălin Radu.

Punct şi de la capăt

Pe de altă parte, Dan Ionescu, 39 de ani,îşi pregăteşte bagajul pentru plecarea la Ingelheim (Germania) undecompania Boehringer Ingelheim îşi are sediul.El se va ocupa de politica de preţ acompaniei germane din trei arii terapeutice: cardiovascular, sistemnervos central şi inflamaţie.Boehringer Ingelheim are activităţi în 50 de ţări,iar anul trecut a avut vânzări de 12,3 miliarde de euro.

"Meseria este aceeaşi la bază,diferă doar aria de acţiune. Cred că acomodarea va fi uşoară, suntîn companie de şase ani şi cunosc mediul şi modul de lucrucorporativ. Acomodarea în ceea ce priveşte stilul de viaţă va durapuţin timp până când mă acomodez cu zona în care voi locui, modulde viaţă local şi alte aspecte culturale pe care le voi cunoaşte cuadevărat abia după ce ajung acolo", a spus Dan Ionescu.

De profesie medic neurolog, DanIonescu lucrează în cadrul Boehringer Ingelheim România de şaseani, dintre care cinci pe trecuţi în departamentul de marketaccess. El are un executive MBA la Asebuss, iar anterior a lucratla compania care astăzi se numeşte AstraZeneca iniţial careprezentant medical şi apoi ca product manager.

"Din noua poziţie, gobal pricingmanager, voi avea o muncă mai diversă, în primul rând pentru că voilucra îndeaproape cu mai multe ţări în care Boehringer Ingelheimeste prezentă", a mai spus Dan Ionescu.

Poziţiile de corporate affairsmanager sunt extrem de importante în companiile de medicamente, darexistă şi cazuri în care oamenii din aceste funcţii sunt maivizibili decât directorii generali.

Boehringer Ingelheim a avut în2009 vânzări de 87,2 milioane de lei (20,6 milioane deeuro).

Cum se vedeRomânia

Cătălin Radu spune că cel maimult a fost impresionat în afară de faptul că oamenii "par maipuţin înrăiţi" şi de calmul vesticilor care înseamnă de fapt oviaţă normală.

"În România am deseori senzaţiacă oamenii mor de grija altora, se preocupă mai mult de ce fac sauau făcut alţii în loc să se preocupe de ce şi cum fac ei şi cum potface mai bine ce au de făcut.În Berlin oamenii sunt mai relaxaţi. Se obervă astaaproape în orice ocazie. În trafic nu eşti claxonat cu isterie,eşti lăsat să schimbi banda. Probabil că este însă şi legat delatitudine, acest calm în trafic fiind mai uşor de găsit în nordulEuropei şi mai puţin în zona de est sau în zona Mediteranei. Totacest calm înseamnă de fapt o viaţă normală. Este mai uşor detrăit, mai liniştit", a afirmat el.

S-ar întoarce în România?"Întotdeauna România va fi pentru mine un loc unde m-aş întoarce",răspunde fără să ezite Cătălin Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO