Mediafax.biz Exclusiv

Cutremurul din Japonia ar putea scumpi poliţele asigurătorilor români cu 10-20%, pe termen mediu

Autor: Adrian Dumitrache

14.03.2011, 17:35 18

"Piaţa asigurărilor din Japonia este una dintre primele trei înprivinţa valorii şi toţi reasigurătorii sunt prezenţi acolo. Deregulă, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efectcreşterea cotaţiilor la primele de reasigurare la nivelinternaţional. La rândul lor, asigurătorii români vor fi nevoiţi sămajoreze tarifele la poliţele property dacă reasigurătorii scumpesccontractele", a declarat pentru MEDIAFAX Mihnea Tobescu, directorulgeneral al Chartis România (fost AIG România).

El a adăugat că, pe termen scurt, poliţele emise de asigurătoriiromâni pentru bunuri şi clădiri nu se vor scumpi pentru că aceştiaau deja contracte de reasigurare, încheiate la un anumit cost.

"Negocierile prinvind contractele de reasigurare încep întoamnă. Cel mai probabil, s-a putea să asistăm la o majorare acotaţiilor de primă în 2012. Nu pot să avansez un procentaj pentrucă totul depinde de cât de mult vor fi afectaţi reasigurătorii decutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiţi să leachite drept despăgubiri", a spus Tobescu.

La rândul său, directorul general al brokerului de asigurăriMarsh România, Cristian Fugaciu, a afirmat că piaţa de asigurărilorde bunuri şi clădiri din România este "destul de ieftină" datorităcompetiţiei crescute dintre asigurători.

"Criza din Japonia nu va avea un efect imediat asupra pieţeilocale întrucât o eventuală creştere a costurilor de reasigurare seva resimţi în timp. Totuşi, dacă vor creşte costurile dereasigurare - ceea ce e posibil să se întample dacă luăm înconsiderare alte catastrofe naturale precum uraganul Katrina - estefoarte posibil să vedem o creştere a preţurilor pe acest segment şiîn România pe termen mediu. Însă, dată fiind competiţia puternicădintre asiguratorii locali pe acest segment, nu credem că e posibilca această creştere de preţuri să depăşească 10-20% pe termenmediu, nu scurt", a spus Fugaciu.

Japonia a fost lovită vineri de un cutremur violent, cu omagnitudine de 8,9 grade, care a provocat valuri tsunami şi a fosturmat de numeroase replici puternice.

Pagubele economice din regiunile japoneze afectate de cutremurse vor plasa la 170-180 miliarde dolari, potrivit unei analizeCredit Suisse. Conform estimărilor analiştilor, citate de WallStreet Journal (WSJ), costurile companiilor de asigurări s-ar puteasitua între 10 şi 25 de miliarde de dolari.

Spre comparaţie, în urma cu­tremurului din România din martie1977, fost compania de asigurări de stat ADAS a plătit pagube de 5miliarde de dolari, din care aproape jumătate au fost recuperaţidin reasigurare.

În România, piaţa asigurări generale a scăzut cu 7,5% anultrecut, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă auadus subscrieri de 1,67 miliarde de lei, în urcare cu 2,3% faţă de2009, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor.

În grupa asigurărilor generale, clasa de asigurări de incendiuşi calamităţi naturale a crescut cu 3,9%, la 934,74 milioane de leişi a ajuns la o pondere de 14,5% în totalul subscrierilor, de la12,9% în 2009.

În privinţa despăgubirilor, sumele achitate de asigurători aucrescut cu 17,9%, la 248,77 milioane de lei. Ponderea acestor plăţiîn total desăgubiri a urcat de la 4,07% la 5,23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO