Mediafax.biz Exclusiv

Deficitul bugetar a crescut la 1,2% din PIB în mai, iar FMI îi cere lui Boc „prudenţă maximă“

Autor: Razvan Voican

09.06.2011, 19:48 233

La nivelul luniiaprilie, bugetul înregistrase un excedent, încasările depăşindcheltuielile cu 829 mil. lei, însă Tănăsescu spune că cifreledisponibile pe luna mai arată că este necesară menţinereaprudenţei.

"Nu este cazul să neentuziasmăm pentru excedentul din aprilie. Estimările arată că înluna mai deficitul a urcat cu circa 0,4% din PIB, ajungând la 1,2%.Asta înseamnă că avem nevoie în continuare de multăprudenţă."

Deficitul bugetarcoborâse uşor după patru luni la aproape 4,4 mld. lei, reprezentând0,8% din PIB, faţă de nivelul de 5,2 mld. lei (1% din PIB) la careajunsese la sfârşitul lunii martie.

Încasările au fost susţinute de TVA, iarpentru impozitul pe profit aprilie a fost prima lună cu creşterefaţă de aceeaşi perioadă din 2010. În acest context, România aatins parametrii negociaţi cu FMI astfel încât prima evaluare dinnoul acord stand-by de tip preventiv încheiat în martie să fieaprobată pe 24 iunie de conducerea instituţiei financiareinternaţionale.

"Raportul a fost aprobat la nivel demanagement, nu mai sunt probleme.Zilele acestea va fi definitivată şi scrisoarea deintenţie, iar pe 24 iunie vom intra în şedinţa board-ului", adeclarat Tănăsescu.

El spune că toţi indicatorii urmăriţi înprima evaluare au fost îndepliniţi, însă rămâne de văzut cum vorsta lucrurile la nivelul lunii iulie, când este fixat un primdeadline privind angajamentele de restructurare a companiilor destat.

În cadrul noului acord, România nuintenţionează să mai împrumute bani de la FMI, aşa încât evaluărileperiodice nu mai condiţionează eliberarea unei tranşe. Totuşi, încaz de nevoie, FMI va pune la dispoziţia României până la 3,6 mld.euro.

Semnalele de la FMI vor fi în continuarefoarte importante pentru investitorii străini, mai ales că Româniase va finanţa într-o proporţie mai mare de pe piaţaexternă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO