Mediafax.biz Exclusiv

Diosi, OTP Bank: Presiunea asupra portofoliilor de credite se va diminua în a doua jumătate a anului, odată cu creşterea veniturilor bugetarilor

Autor: Ciprian Botea

03.04.2012, 12:55 151

"Un vârf al neperformantelor va fi atins în aprilie-mai din cauza cheltuielilor mai mari efectuate de clienţi de sărbătorile pascale. Nivelul provizioanelor va scădea ulterior datorită impactului pozitiv din creşterea veniturilor bugetarilor.", spune Diosi.

Având în continuare costuri semnificative cu provizioanele de risc, dar şi în condiţiile în care au amânat să-şi ajusteze afacerile la noul context economic, bancherii sunt nevoiţi să-şi crească veniturile şi apasă cu marje ridicate puţinii clienţi rămaşi.

Deocamdată, nu au apărut prea multe semnale că băncile vor ieftini creditele în perioada următoare, reprezentanţii lor continuând să se plângă de lipsa cererii eligibile cu toate că bonificaţiile la depozite au început să scadă mai rapid.

Dacă în anii trecuţi bancherii veneau primăvara cu diverse promoţii pentru a atrage clienţii, de data aceasta ofertele lipsesc de pe piaţă.

În acelaşi timp, dobânzile la euro rămân semnificativ mai scăzute decât la lei, costul mediu situându- se la circa 6% pe an. La lei, doar companiile plătesc dobânzi de o sigură cifră, de circa 9,7% pe an în februarie, în scădere cu 0,15 puncte procentuale faţă de luna anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO