Mediafax.biz Exclusiv

Distribuţia şi farmaciile, motoarele grupului A&D Pharma, s-au apropiat de 800 mil. €

Distribuţia şi farmaciile, motoarele grupului A&D Pharma, s-au apropiat de 800 mil. €

Autor: Ioana David

21.06.2011, 17:26 320

Robert Popescu,CEO al grupului A&D Pharma, cel mai mare jucător din industrialocală de medicamente, spune că se gândeşte să revizuiască bugetulpentru acest an de la o creştere de două cifre la o singură cifră"într-un caz fericit" în condiţiile în care evoluţia industrieieste mult sub aşteptările iniţiale.

Revizuirea s-ar putea face chiarmai devreme decât s-ar fi făcut în mod normal.

"Noi nu suntem o companie care săfacă revizuiri lunare de buget chiar dacă apar modificăriimportante (în piaţă - n.red.). De obicei facem o singură revizuirede buget în luna iulie după ce vedem rezultatele primuluisemestru", a spus Popescu.

Grupul A&D Pharma opereazădistribuitorul Mediplus, reţeaua de farmacii Sensiblu, o divizie demarketing & sales, iar cel mai recent proiect este reprezentatde clinicile Anima.

Mediplus a înregistrat anultrecut o cifră de afaceri de 2,33 mld.lei (553 mil. euro), în creştere cuaproape 19% faţă de 2009.

Divizia a avut anul trecut 1.046de angajaţi, faţă de 1.174 în 2009. Totodată, Sensiblu a avut ocifră de afaceri de 989 de milioane de lei (234,9 mil. euro), încreştere cu 21% faţă de 2009.

Reţeaua de farmacii, care apreluat anul acesta un alt lanţ, Farmaplanet, avea 1.920 deangajaţi în 2010, faţă de 1.799 în 2009. În prezent, în cadrulreţelei sunt 250 de unităţi.

În 2009, A&D Pharma aînregistrat o cifră de afaceri consolidată de 514,3 milioane deeuro. Nu sunt disponibile informaţii legate de cifra de afacericonsolidată din 2010, însă Robert Popescu a spus că dacă în 2009începea cu 5, în 2010 "6 sau 7 pare mai logic", având în vedere căau fost incluse entităţile achiziţionate.

Grupul a finalizat în 2010 preluareadistribuitorului Arishop din Bulgaria şi a mai multor filiale aleOzone din regiune.Această tranzacţie i-a asigurat o prezenţă regională, dar 10%din vânzările totale (în trimestrul trei al anului2010).

Estimări nevalidate derealitate

"Targeturile pe care ţi le stabileştitrebuie să fie aliniate cu aşteptările pieţei. Dacă ne uităm laCegedim (compania de cercetare de piaţă - n.red.), la începutulanului spunea că piaţa o să crească cu peste 10%.După primul trimestru a spuscă piaţa o să crească cu 3-4%, o distanţă gigantică. Valoric piaţaa crescut, dar din punctul de vedere al volumului a scăzut (înprimul trimestru - n.red.)", a spus Robert Popescu.

În aceste condiţii, a continuat RobertPopescu, este "aproape imposibil" să-ţi faci un plan să creşti cu15% sau cu 20% şi să-ţi păstrezi acest target, într-o piaţă în carete aşteptai să crească cu 12-14%.

"Nu cred că este rezonabil ca într-o piaţăîn care creşterea este pozitivă, dar foarte redusă să te aştepţi săcreşti mult mai mult decât piaţa având în vedere faptul căfluxurile de numerar sunt extrem de lente", a mai spus şefulA&D Pharma.

Şi modificările legislative cântăresc greuîn decizia A&D Pharma de a-şi modifica bugetul.Este vorba despre trecereamedicamentelor oncologice injectabile în spitale.

Potrivit estimărilor lui Popescu, piaţa deoncologice injectabile se ridică anual la 200 mil. euro, iar înacest fel dispare o felie importantă pe care se băteaufarmaciile.

"Orice planuri ne-am făcut noi, au fostsemnificativ afectate atât de instabilitatea financiară asistemului, cât şi de instabilitatea legislativă.Oncologia injectabilă a fostmutată din farmacii în spitale cu 1 aprilie", a adăugatPopescu.

La final de drum laLondra

Din luna martie, A&D Pharma a revenit lastatutul de companie închisă, pe care l-a mai avut şi înainte detoamna anului 2006, iar fondatorii, oamenii de afaceri WalidAbboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, şi-au majoratdeţinerile la circa 97% din companie. Odată cu delistarea,majoritarii A&D Pharma au făcut o ofertă acţionarilorminoritari pentru răscumpărarea de titluri oferind un preţ de 4,5euro pentru un GDR (instrument care avea în spate 6acţiuni).

Grupul a plătit 44 mil. euro pentru arăscumpăra acţiuni, astfel că fondatorii au ajuns la 97% dincompanie de la aproximativ 61% anterior delistării.În prezent nu se ştie cinesunt minoritarii care au rămas cu mai puţin de 3% din grupul farma.După delistare, Popescu spune că deciziile se iau mult mai simpluacum, însă nu vrea să schimbe regulile interne pe baza cărorafuncţiona grupul.

Piaţa de medicamente se ridicăanual la peste 2 mld. euro.Pe segmentul de distribuţie Mediplus concurează cuFarmexpert, Farmexim, Fildas, Polisano şi alţii. Alte reţeleextinse de farmacii sunt Catena, Dona, Help Net, Centrofarm şialţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO