Mediafax.biz Exclusiv

Dobre, HP: Mizăm pe o creştere de 5-10% a pieţei de PC-uri

Dobre, HP: Mizăm pe o creştere de 5-10% a pieţei de PC-uri

Autor: Adrian Seceleanu

28.03.2012, 19:23 120

"Cred că putem miza pe o creştere moderată de 5-10% a pieţei în acest an. Primul trimestru a fost şi cu bune, şi cu rele, dar pe ansamblu a fost unul foarte bun pentru HP. La nivelul pieţei e greu de spus în acest moment", a spus Dobre.

Ninsorile puternice au afectat vânzările din retail, însă acesta nu este singurul canal de pe piaţă, astfel că pentru HP cel puţin primele trei luni din acest an au fost "foarte bune".

Anul trecut, pe piaţa din România s-au vândut 685.000 de PC-uri, cererea venind în special din segmentul retail, potrivit lui Tiberiu Dobre. HP a închis anul trecut cu o cotă de 18%, a adăugat el.

"Ne-am aşteptat ca în 2011 să existe o piaţă mai mare pe segmentul companiilor medii şi mari, însă lucrurile nu au stat chiar aşa. Creşterea a fost în retail. Însă companiile mari, au început acum din nou să cheltuiască, iar anul acesta am putea vedea achiziţii mai mari şi în sectorul public."

Compania americană a lansat pe piaţa din România şi o nouă gamă de staţii grafice computere mai puternice special proiectate pentru a fi utilizate de companii în domenii precum arhitectură, proiectare, design web sau grafică.

Anul trecut în toată România s-au vândut circa 3.600 de staţii grafice, dintre care 2.000 au fost HP, în condiţiile în care firma americană domină acest segment de piaţă. Preţul acestor staţii grafice poate ajunge şi la 15.000 - 20.000 de euro.

"Anul trecut un client din Cluj care face cercetare în analiză matematică a achiziţionat două staţii în această gamă de preţ", a declarat în cadrul unui eveniment Robert Constantin, commercial category manager în cadrul HP România.

Una dintre staţiile grafice lansate pe piaţă de HP este Z1, o staţie all-in-one cu un ecran de 27 de inch, procesor Intel Xeon şi placă video Nvidia Quadro.Anul acesta întreaga piaţă de staţii grafice din Româniasegment pe care HP concurează cu jucători redutabili precum Apple - ar putea creşte cu 30%.

"Dacă HP va creşte pe acest segment cu 40-50%, aş fi foarte mulţumit", a spus Dobre.

Clienţii vor fi cei tradiţionali, din industriile auto, de cercetare- dezvoltare sau inginerie civilă, spune managerul HP.

"Exisă proiecte recurente, dar mizăm şi pe deschiderea unor centre noi de cercetare-dezvoltare în România."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO