Mediafax.biz Exclusiv

Dochia: Anul acesta ar trebui să se acorde mare atenţie numirilor politice, mai ales că unele companii sunt puse pe lista privatizării

Autor: Adelina Mihai

25.01.2012, 13:28 55

"Piaţa priveşte cu mare atenţie cine este la vârful unei companii care vrea să se listeze, cu o atenţie mult mai mare decât lumea politică şi evaluează managerii după alte criterii, de aceea este nevoie de o atenţie sporită pentru o reuşită a privatizărilor", a mai spus Dochia.

Vinerea trecută, premierul Emil Boc şi-a pus consilierul personal, Andrei-Victor Ve­vera, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Transelec­trica, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, cu afaceri de peste 600 de milioane de euro. Însă marţi Vevera a demisionat, potrivit unei succinte informări a Guvernului, în care nu s-a specificat motivul. El a rămas totuşi membru în consiliul de administraţie al companiei.

Statul, care deţine 73,7% din acţiunile Transelectrica prin Ministerul Economiei, şi-a asumat să vândă pe bursă 15% din titluri la finalul lunii februarie, printr-o ofertă de acţiuni care s-ar putea ridica la circa 40 mi lioane de euro.

În prezent, compania are o capitalizare de 308 milioane de euro.

Cele mai mari 35 de companii aflate în portofoliul statului român au avut în 2010 un business cumulat de aproape 10 miliarde de euro, dar nu au înregistrat profit, pierderile totale ale acestor coloşi ridicându-se la aproape 500 de milioane de euro, potrivit unei analize a ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO