Mediafax.biz Exclusiv

Doicescu, Bog’Art: Nu avem strategie pe termen lung, sectoarele de construcţii sunt complet neglijate, iar investitorii nu sunt încurajaţi

Doicescu, Bog’Art: Nu avem strategie pe termen lung, sectoarele de construcţii sunt complet neglijate, iar investitorii nu sunt încurajaţi

Autor: Andreea Neferu

15.02.2012, 19:55 713

De profesie inginer, Raul Doicescu, 62 de ani, a înfiinţat Bog'Art în 1991, prima lucrare a firmei fiind cea de recondiţionare şi redecorare a unui spaţiu comercial. "La început majoritatea lucrărilor erau de finisaje şi redecorări de spaţii comerciale şi de apartamente. Din 1995, fiind deja cunoscuţi ca buni finisori, am fost solicitaţi să amenajăm în blocuri ceauşiste sedii de bănci comerciale, lucrări care au adus timp de circa 5 ani câştiguri ce au fost investite în totalitate în dezvoltarea firmei", îşi aminteşte Doicescu.

Compania a ajuns în timp să construiască unele dintre cele mai importante proiecte de birouri din Bucureşti, printre care Charles de Gaulle Plaza, Victoria Park, City Gate sau Platinum Business and Convention Center. "În cei 20 de ani am executat peste 1,5 milioane de metri pătraţi de construcţii în circa 500 de proiecte", spune Doicescu, a cărui companie a construit şi centre comerciale, precum Băneasa Shopping City din Bucureşti, spitale (Centrul de Excelenţă în Neurochirurgie), ansambluri rezidenţiale (Doamna Ghica Plaza), dar şi structura metalică şi anvelopa noului terminal de la Aeroportul Henri Coandă-Otopeni sau noua Ambasadă a Statelor Unite din Băneasa.

Proiecte mai multe, dar mai mici

Grupul Bog'Art, cu activităţi preponderent în domeniul construcţiilor, a avut anul trecut afaceri de 105 milioane de euro, în scădere cu circa 10% faţă de anul anterior, pe fondul contractării pieţei construcţiilor. Şi numărul de proiecte mari s-a diminuat, compania găsind pe piaţă în special proiecte mici şi medii, atât ca volum, cât şi ca valoare. "Dacă în anul 2010 am realizat 116 milioane de euro cu 8 proiecte, anul trecut cifra de afaceri s-a realizat cu 25 de proiecte", spune Doicescu. Pentru anul 2012, grupul şi-a propus un avans de 8% al cifrei de afaceri, până la peste 113 milioane de euro. "Ne bazăm pe contractele actuale din portofoliul nostru, precum şi pe contractarea unor proiecte noi ce vor începe în acest an", explică el.

În prezent, Bog'Art are în lucru clădirea de birouri Unicredit Tower cu o suprafaţă de 27.000 de metri pătraţi, care este închiriată de Unicredit Ţiriac Bank, în acest proiect grupul controlat de Doicescu fiind şi dezvoltator. De asemenea, Bog'Art mai lucrează acum şi la o clădire de birouri pe Bulevardul Aviatorilor din Capitală, a omului de afaceri Radu Dimofte, la sediul Serviciului de Pază şi Protecţie din zona Răzoare, la ansamblul rezidenţial de 335 de apartamente New Town din zona Dristor sau la hotelul My Place din Braşov.

Mizează pe eoliene şi pe Africa

Următoarea provocare pentru Doicescu, după ce în România a construit unele dintre cele mai mari şi mai importante proiecte de birouri, sedii pentru companii precum Vodafone, Rompetrol, Romtelecom sau Raiffeisen, este intrarea pe piaţa africană.

Compania a ales iniţial Libia, unde şi-a deschis o reprezentanţă cu sediu, a ales doi country manageri, unu român şi unu libian, şi a stabilit contacte.

"Am încercat în Libia fără să finalizăm, din motive cunoscute. Acum pot spune că «din fericire» nu am început niciun proiect de construcţii înainte de războiul intern (ce a avut loc în 2011 în Libia - n.red.)".

În prezent, în Africa îl interesează zona Golfului, Ghana, Guineea Bissau, Senegal, Coasta de Fildeş. "Acolo trebuie să te gândeşti foarte bine cum accesezi fonduri pentru a construi, pentru că nu sunt chiar atât de mulţi bani ca în Orientul Mijlociu, spre exemplu. Orientul Mijlociu e o zonă mai sofisticată, deja ei cam ştiu ce vor să construiască şi cu cine vor să construiască şi este mai greu de pătruns", explică antreprenorul român.

De altfel, pieţele externe "exotice" au atras până acum şi alţi constructori români, dar în special pe partea de infrastructură rutieră, companii precum Delta ACM (controlată de Florea Diaconu) sau Romstrade (Nelu Iordache) fiind prezente spre exemplu în Irak, unde construiesc şosele.

Deşi pe segmentul de infrastructură nu are în plan să intre prea curând, concentrându-se mai mult pe construcţii civile, Doicescu spune că nu neglijează nicio oportunitate şi că intenţionează să intre pe nişa de construcţii de parcuri eoliene, în contextul în care acest segment este în plin boom în ultimii ani.

Multe întrebări în privinţa evoluţiei economiei în următorii doi-trei ani

Antreprenorul român spune că nu priveşte cu foarte multă încredere economia românească în următorii doi-trei ani "atât timp cât sectoarele de construcţii sunt complet neglijate, investitorii români şi străini nu sunt încurajaţi, iar la nivel macro nu există nicio strategie pe termen lung asupra creşterii aportului construcţiilor la PIB".

În afară de Bog'Art SRL, firma-fanion a grupului, care se ocupă cu activităţile propriu-zise de construcţii, grupul include şi firme care activează, spre exemplu, în domeniul tâmplăriei de aluminiu sau al producţiei de oţel beton fasonat, în proiectare şi consultanţă în construcţii, servicii de întreţinere şi administrare clădiri, dar şi design vestimentar.

"Majoritatea acestor firme au fost înfiinţate ca urmare a unor nemulţumiri pe care le-am avut în calitate de antreprenor general în ceea ce priveşte rezultatele obţinute cu unii dintre subantreprenorii de specialitate, respectiv pentru a putea obţine preţuri mult mai competitive şi pentru a controla mult mai bine calitatea şi termenele de livrare şi execuţie", spune Doicescu.

Firma Bog'Art SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri de 82 de milioane de euro, nivel similar celui din 2010. Din cifra de afaceri totală a grupului 95% sunt generate de activităţile de construcţii sau cele conexe construcţiilor.

Grupul Bog'Art are în prezent circa 2.000 de angajaţi, faţă de doar 5 în 1991, când a fost înfiinţat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO