Mediafax.biz Exclusiv

Doosan IMGB, aproape de ţinta bugetată de 100 de milioane de euro

Doosan IMGB, aproape de ţinta bugetată de 100 de milioane de euro

Autor: Adrian Cojocar

29.11.2011, 10:39 329

"Capacitate de producţie există, nu este aceasta problema. Problema este cât loc avem în preţurile acestea cu energia ca să fim competitivi. Presiunea pe costul energiei este validă peste tot şi cred că din păcate va creşte în continuare. Înainte de Revoluţie IMGB realiza o producţie de 130.000 de tone de oţel lichid pe an.Anul acesta vom ajunge la 90.000 de tone, după ce anul trecut producţia a fost de 76.000 de tone", spune Florin An tonescu, director de managament la Doosan IMGB.

Conducerea companiei spune că producţia este susţinută de echipamentele destinate segmentului energetic şi minier, în timp ce pe segmentul naval comenzile au continuat să scadă.

"La nouă luni suntem pe profit operaţional. Să vedem cum vor evolua lucrurile până la sfârşitul anului cu aceste creşteri de preţ la energie electrică. Pe noi ne afectează foarte mult pentru că energia reprezintă circa 20% din preţul final al produsului.Este adevărat că pe segmentul feroaliaje preţurile s-au mai redus în ultimele luni, însă este un semnal prost pentru că anunţă prelungirea crizei şi reduce şi din preţul final al produsului", este de părere Antonescu.

Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie a declarat luna trecută că preţul gazelor şi cel al electricităţii pentru consumatorii industriali ar putea fi majorate cu două cifre, majorări care ar putea avea loc în ultimul trimestrul al anului sau în primul trimestru din 2012. Guvernul României s-a angajat faţă de FMI şi Comisia Europeană ca până în anul 2015 să elimine preţurile reglementate la energie şi gaze.

Pe parcursul ultimilor cinci ani coreenii au investit peste 100 de milioane de euro în retehnologizarea companiei şi i-au furnizat cea mai mare parte a comenzilor, însă în ciuda creşterii continue a cifrei de afaceri Doosan nu a reuşit să revină pe profit.

În 2010 producătorul de echipament greu a avut o cifră de afaceri de 78,7 mil. euro şi un rezultat negativ de 9,5 mil. euro, mai mare cu 14,4% faţă de pierderea din anul anterior.

Compania ocupă locul doi pe piaţa de maşini şi echipamente din România, după firma Grup Romet Buzău, a omului de afaceri Constantin Toma.

"Am fost mai rezervaţi cu investiţiile pentru că în prezent creditele sunt foarte scumpe. Anul trecut am investit cam 10 milioane de euro în principal într-o staţie de aburi pentru oţelărie, iar anul acesta cred că investiţiile se vor ridica la 3 milioane de euro", a precizat Florin Antonescu.

Conducerea societăţii spune că numărul de angajaţi ai Doosan IMGB s-a mai redus pe cale naturală şi se cifrează în prezent la 670 de salariaţi comparativ cu 692 câţi erau la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO