Mediafax.biz Exclusiv

Dragoş Cabat: Standardele relaxate de creditare din trecut reprezintă cu siguranţă unul dintre motivele ponderii mari a creditelor cu întârzieri la plată

Autor: Ciprian Botea

15.12.2011, 14:50 78

Astfel, băncile aveau la sfârşitul lunii octombrie o expunere de 217 miliarde de lei (50 mld. euro) pe credite acordate populaţiei şi companiilor. Dintre acestea, 116 miliarde de lei (peste 27 mld. euro), adică 53%, erau credite încadrate în diferite categorii de întârziere.

"Standardele relaxate de creditare din trecut reprezintă cu siguranţă unul dintre motivele pentru această situaţie. Scăderea veniturilor clienţilor şi faptul că soldul creditelor a stagnat au contribuit, de asemenea, la creşterea ponderii creditelor cu întârzieri la plată în total credite", a spus Cabat.

Sistemul bancar a înregistrat o pierdere de circa 200 milioane de euro în primele nouă luni, în principal din cauza volumului ridicat de provizioane.

Valoarea netă a creditelor cu întârzieri mai mari de 90 de zile se ridică la 27,7 miliarde de lei. Nivelul provizioanelor constituite de bănci pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante se ridica la 30,6 miliarde de lei la sfârşitul lunii noiembrie.

"Marea problemă cu creditele neperformante este la companii, dar ceea ce se vede în statistici sunt în principal credite acordate populaţiei. Creditele companiilor s-au mai restructurat şi s-au mai ascuns astfel problemele", afirmă Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO