Mediafax.biz Exclusiv

După Bucureşti, Raiffeisen listează FP la Viena, Frankfurt şi Stuttgart

După Bucureşti, Raiffeisen listează FP la Viena, Frankfurt şi Stuttgart

Autor: Roxana Pricop

08.03.2011, 18:59 26

La două săptămâni distanţă de listarea FonduluiProprietatea (FP) pe Bursa de la Bucureşti, banca austriacă deinvestiţii Raiffeisen Centrobank a emis pe 9 februarie opt produsestructurate de tip warrant cu activ suport acţiunileFP.

Aceste opt warranturi se tranzacţionează în prezentpe pieţele secundare ale burselor de valori de la Viena, Frankfurtşi Stuttgart. Fiecare dintre aceste produse are "în spate" câte unpachet de o sută de acţiuni FP. Atunci când cumpără acestewarranturi, investitorii de la Viena sau de la bursele germanedevin indirect acţionari ai Fondului, însă doar emitentulwarranturilor (Raiffeisen) are drept de vot în cadrul AGA.Oficialii Raiffeisen Centrobank nu au putut fi contactaţi până laînchiderea ediţiei.

Pentru a putea emite acest tip de produse, banca deinvestiţii Raiffeisen Centrobank trebuie să deţină în prealabilactivul suport, altfel spus să fie acţionar al Fondului, pentru căatunci când warranturile îşi ating maturitatea (pe 9 septembrie2011 sau pe 3 februarie 2012), deţină torii acestor warranturiprimesc de la Raiffeisen fie acţiuni FP, fie cash în contulwarranturilor deţinute.

Prin diviziile locale, grupul austriac Raiffeisen afost strâns legat de Fondul Proprietatea în ultimul an. Casa debrokeraj locală Raiffeisen Capital & Investment a fost liderulconsorţiului de brokeri care au intermediat listarea Fondului laBursa din Bucureşti.

"Listarea acestui tip de produse aduce un câştig deimagine şi de notorietate băncii emitente pentru că le oferă accesindirect clienţilor la un emitent de calibru de pe piaţaromânească. Pe de altă parte, Fondul Proprietatea ajunge indirectîn portofoliile unor investitori străini care altfel poate nu ar fivenit să investească direct pe piaţa de la Bucureşti. Odată ceinvestitorii de la Viena sau Frankfurt vor avea astfel dewarranturi în portofoliu, sunt convins că îşi vor dori să iaexpunere direct pe acţiunile Fondului prin Bursa de la Bucureşti",a spus Adrian Lupşan, director la IntercapitalInvest.

Raiffeisen Centrobank este a treia companie carelansează produse structurate cu activ suport pe acţiunile FP. Casacehească de brokeraj Wood & Co. a luat piaţa locală prinsurprindere şi a listat prima pe Bursa din Viena un produsstructurat pe acţiunile FP. Wood a prelungit cu un an durata deviaţă a acestui warrant, până în noiembrie. Ultima tran zac ţie cuwarrantul emis de Wood s-a încheiat pe 15 februarie la un preţ de71.500 euro, referinţă la care valoarea unei acţiuni FP era de0,6006 lei, având în vedere că produsul are în spate un pachet de500.000 de acţiuni FP.LaBucureşti, pe 15 februarie, acţiunea FP a încheiat şedinţa detranzacţionare la un preţ de 0,6 lei.

"Cred că prin listarea warranturilor la Viena amcontribuit la grăbirea listării la Bucureşti, având în vedere căinvestitorii străinii au început să bată la uşile brokerilor şi săîntrebe de ce nu este listat la Bucureşti", a spus Ovidiu Fer,analist al Wood & Company.

În urmă cu un an UniCredit Bank din Austria a listatla Viena un produs similar care a expirat pe 4 martie 2011. Ultimacotaţie a warrantului emis de Uni- Credit a fost de 161,65euro/unitate, referinţă care evalua o acţiune FP la 0,67lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO