Mediafax.biz Exclusiv

După Bucureşti, turcii de la European Eye Centers ar putea deschide un spital de oftalmologie la Cluj

După Bucureşti, turcii de la European Eye Centers ar putea deschide un spital de oftalmologie la Cluj

Autor: Razvan Muresan

20.05.2011, 15:57 216

"Investiţia în sănătate este lipsită de grijafalimentului", spunea de curând premierul Emil Boc la inaugurareacelui mai mare centru de oftalmologie dinregiune.

Să fie motivulpentru care companii din Turcia au cheltuit zeci de milioane deeuro pe deschideri de noi spitale? Mai exact, banilor investiţi însectorul spitalicesc din mediul privat de companiile cu tradiţie lise adaugă de ceva vreme alţii din zone care până de curând nuajungeau în România.

DeschidereaWest Eye Hospital din primăvara acestui an şi, apoi, a Europe EyeHospital, de săptămâna trecută, ambele aflate în posesia unorinvestitori turci, arată un interes crescut pentru singura piaţăcare mizează pe creşteri cu două cifre de la an laan.

La începutullui 2010, SC West Eye Clinic SRL, prima firmă investitoare îndomeniul oftalmologic din România, a vândut 80% din acţiuni firmeiBatigoz Ltd Sti din Turcia, care mai deţine cinci unităţi cuacelaşi profil în străinătate. Iar după un an s-a concretizatinvestiţia în spitalul specializat pe problemele ochiului situat încartierul bucureştean Vitan.

Investiţia afost de trei milioane de euro, mare parte îndreptându-se înspreaparatură de ultimă generaţie. "Ne interesează definitivarea unuisistem cât mai performant, atât în România, cât şi pe planeuropean", spune Alexandru Milea, directorulunităţii.

În viziunea sa,România poate fi considerată un centru de atracţie pentru stateleînvecinate, având astfel posibilitatea de a promova turismulmedical.

"În ciudacrizei financiare pe care am simţit-o cu toţii, fără excepţie,considerăm că o astfel de investiţie în România merită, mai ales căe atât de necesară", adaugă Milea.

Pe de altăparte, oficialii spitalului observă că există în continuare unnumăr mare de pacienţi care merg în străinătate pentru investigaţiişi tratament. Aşa se face că până şi la spitalul din Turcia ajungnumeroase solicitări de acest gen de la pacienţi români şi nunumai. Iar dacă europenii tot vin să se trateze în Peninsulă,reţeta deschiderii de clinici în statele Uniunii Europene, deci maiaproape de clienţi, nu are de ce să nu fie unacâştigătoare.

"Sunt segmentede piaţă încă neacoperite, există cerere, iar imaginea sistemuluimedical de stat nu este una tocmai pozitivă, drept urmare momentulales de noi credem că este unul potrivit."

Operatorii punla bătaie tehnologii de ultimă generaţie şi îşi alătură echipe demedici profesionişti.De fapt, doctorii pot face diferenţa în cazuldeschiderii unui nou spital. Sau, aşa cum explica de curând LauraVoinea, directorul Mednet Marketing Research Center, pacienţii facrareori comparaţii de preţuri între clinici şi observă mai puţindiferenţele între diverse tehnologii.

Celui mairecent proiect inaugurat la începutul lunii mai, Europe EyeHospital, situat în apropierea Pieţei Unirii din capitală, i s-aualăturat şi nume mari din breasla halatelor albe, precumpreşedintele Societăţii Române de Oftalmologie, profesorul BenoneCârstocea. Investiţia în proiect este de 20 de milioane de dolari.O unitate despre care directorul general Murat Akan spune că e ceamai mare din Europa de Sud-Est, putând trata 600 de pacienţi pe zi:o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, cu opt săli de operaţii, 12cabinete de consultaţii, 30 de camere pentru pacienţi, trei saloaneVIP şi patru postoperatorii.

Dorinţamanagerului este să dezvolte turismul de sănătate şi să aducă înRomânia pacienţi din statele învecinate precum Ungaria, Bulgaria şiUcraina şi, treptat, din UniuneaEuropeană.

Investitoriidin spatele Europe Eye Hospital au dezvoltat mai multe proiecte înEuropa şi fostele state ale URSS, însă investiţia în domeniulsanitar este prima de acest fel.

"Potenţialulpieţei este principalul motiv", subliniază Murat Akan. Fireşte,dotările şi mai ales preţurile se vor a fi magnetul pentrustrăini.

Dacă oficialiispun că sistemul de corecţie cu laser mai este prezent doar în douăclinici de pe continent, tarifele pentru consultaţii şi intervenţiisunt dintre cele mai mici.

"Românii aunevoie de servicii medicale specializate, de tratament complet şiimediat, fără a mai fi necesare deplasările în străinătate pentruorice investigaţie mai complexă", rezumă directorul West EyeHospital Alexandru Milea.

Potrivit şefului Societăţii Române de Oftalmologie, cele maifrecvente diagnostice ale bolnavilor din ţară sunt glaucomul,degenerescenţa legată de vârstă şi retinopatiadiabetică.

Doar în România, cel puţin 150.000de pacienţi sunt diagnosticaţi cu glaucom şi încă pe atât suntnedepistaţi. Dacă vorbim de drumul pe la medicul oftalmolog,cetăţenii ajung de trei ori mai rar la o consultaţie, în comparaţiecu media Uniunii Europene.

Mai puţin de o cincime dintreromâni au trecut în ultimul an pe la control, potrivit datelorfurnizate de eurobaromentrul realizat de Comisia Europeană.Suficiente argumente pentru ca turcii să pomenească de altedeschideri în următorii ani, nu doar în Bucureşti, ci şi înprovincie.

Prima ţintă pentru cei de laEuropean Eye Centers, compania care deţine Europe Eye Hospital, arfi Clujul, unde ar urma să investească alte zeci de milioane deeuro. Cât despre veniturile obţinute, nimeni nu se aventurează săfacă pronosticuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO