Mediafax.biz Exclusiv

E.ON: Preţul gazelor trebuie să urce din nou în septembrie, din cauza importurilor mai scumpe

Autor: Carol Dan

30.06.2011, 17:09 86

"Hotărârea Guvernului de modificare a Legii gazelor şi deciziaAutorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)de a majora cu 10% a preţurile pentru consumatorii industriali voropri acumularea de către operatori a noi pierderi pentruurmătoarele luni. Totuşi, datorită previziunilor de creştere apreţului gazelor din import pe perioada iernii, în luna septembrieva fi necesară o altă creştere de preţuri", apreciază conducereaE.ON România, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Guvernul şi ANRE au decis, săptămâna trecută, ca pentru operioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012,populaţia să primească mai multe gaze din producţia internă, maiieftine cu aproape 40% faţă de cele din import, ceea ce va permiteca tarifele să rămână constante. Prevederea vizează şi menţinereanivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate deproducătorii de energie termică care livrează căldurăpopulaţiei.

Pe de altă parte, consumatorii industrali vor plăti, de la 1iulie, cu 10% mai mult pentru gazele consumate.

"Implementarea noilor reglementări ne va permite doar stopareaacumulării de noi pierderi la furnizarea de gaze naturale pentruconsumatorii casnici. În sezonul rece, când consumul va fi mai mareiar preţul gazelor naturale din import va depăşi 500 dolari pentru1.000 de metri cubi, va reveni presiunea asupra preţurilorreglementate iar în septembrie va fi necesară o nouă creştere",potrivit companiei.

ANRE estimează că preţul gazelor naturale importate dinFederaţia Rusă ar putea fi mai mare cu 15,2% în trimestrul altreilea faţă de începutul anului şi va ajunge la 460 dolari/1.000metri cubi, comparativ cu 399 dolari/1.000 metri cubi în lunaianuarie a acestui an.

Importurile de gaze din Federaţia Rusă au reprezentat anultrecut 17,16% din consumul total, de 13,8 miliarde metri cubi.

E.ON România, subsidiară a grupului german de utilităţi E.ON,arară că, din cauza preţurilor reglementate a acumulat, începânddin trimestrul patru al anului 2009 şi pe durata anului trecut,costuri neacoperite de peste 400 milioane de lei (95 milioane deeuro). Pentru primul trimestru din acest an, compania susţine că aînregistrat pierderi suplimentare de 240 milioane de lei (58milioane de euro).

De asemenea, GDF SUEZ Energy România îşi va acoperi costurile înurma deciziei ANRE.

"Decizia autorităţilor române de a menţine neschimbate preţurilepentru clienţii casnici şi producătorii de energie, alocându-le oparte mai importantă din gazul din producţie internă şi de a creştepreţurile finale pentru ceilalţi clienţi cu 10% este percepută caun semnal pozitiv de grupul GDF SUEZ, întrucât protejează clienţiicei mai vulnerabili, permiţând GDF SUEZ Energy România să-şiacopere costurile", arată subsidiara grupului franco-belgian GDFSUEZ.

E.ON şi grupul franco-belgian GDF SUEZ sunt cei mai maridistribuitori de gaze din România. Ambele grupuri energetice auintrat pe piaţa energetică românească în urma privatizării unorcompanii de stat, în 2005.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va prezenta, până în lunaseptembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilorreglementate la gaze naturale, până în 2013, în cazul companiilorşi în intervalul 2013-2015 pentru cantităţile livrate populaţiei.Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energieielectrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO