Economic

BVB şi-a pierdut strălucirea de altă dată. Sri Lanka e noua vedetă

BVB şi-a pierdut strălucirea de altă dată. Sri Lanka e noua vedetă

Autor: Andrei Chirileasa

04.11.2010, 18:03 5

Înultimii ani, Bursa de la Bucureşti a devenit vizibilă pe planinternaţional tocmai datorită clasărilor constante între primelepieţe din lume din punctul de vedere ale evoluţiilor, fie că a fostvorba de creşteri (în 2007 şi 2009), fie că a fost vorba de scăderi(în 2008), oscilaţiile mari făcând-o o ţintă interesantă pentruinvestitorii speculativi.

După primul trimestru al acestui an, BVB ocupalocul al treilea în lume, cu o creştere de30%.

În ultimele luni, însă, BVB şi-a pierdutcorelarea cu pieţele vestice şi a ieşit aproape complet din vizorulinvestitorilor străini din cauza situaţiei economice şi politiceincerte pe plan intern.

BVB a pierdut încă nouă locuri faţă deprecedentul top, realizat la începutul lunii septembrie (de pe 25până pe 34), în condiţiile în care indicele BET abia a câştigat 2%în această perioadă, având o creştere de 11,4% faţă de începutulanului (la 3 septembrie, indicele BET avea un avans de 8,6% faţă deînceputul anului).

În comparaţie, bursele americane, care laînceputul lunii septembrie erau pe minus faţă de începutul anului,au acum o creştere de aproape 7%. Indicele american Dow JonesIndustrial Average (DJIA) a atins miercuri un nou maxim pentruacest an, depăşind vârful anterior atins în luna aprilie. IndiceleBET mai are de recuperat circa 17% pentru a atinge din nou maximuldin aprilie.

Noile vedete: bursele emergente din Asia şiţările baltice

Şi bursa poloneză a crescut puternic înultimele două luni, ajungând la un avans de 11,7% faţă de începutulanului (faţă de 3,6% la începutul lui septembrie). Indicele polonezWIG a depăşit deja cu 6% maximul dinaprilie.

Situaţia Bursei de la Bucureşti nu estesingulară, majoritatea pieţelor din regiune înregistrând înultimele luni performanţe modeste, singurele excepţii fiind pieţelemari (Polonia, Rusia şi Turcia). Mai mult, pieţe precum Croaţia şiBulgaria şi-au adâncit pierderile faţă de luna septembrie, coborândla coada clasamentului, în timp ce Ungaria sau Cehia au stagnat lanivelurile din septembrie, semn că întreaga regiune şi-au pierdutatractivitatea din cauza măsurilor deausteritate.

Nici pieţele mari din Europa nu sunt într-osituaţie mai confortabilă, Franţa, Italia şi Spania fiind pe minusfaţă de începutul anului.

Focusul investitorilor s-a mutat în schimbcătre pieţele emergente din Asia şi America de Sud, noile vedetefiind pieţele din Sri Lanka (plus 97%), Bangladesh (75%) sauFilipine (43%).

Creşteri puternice au înregistrat şi burselebaltice.

BVB, depăşită la toate capitolele de bursa dinSri Lanka

Pentru investitorii de la Bucureşti, Sri Lankasună mai mult ca o destinaţ ie exotică, însă micul stat-insulă dinsudul Indiei se poate lăuda cu o piaţă de capital chiar maidezvoltată decât cea din România.

Pe Bursa din Colombo sunt listate în prezent232 de companii cu o capitalizare totală de circa 14 mld. euro şitranzacţii zilnice de peste 6 mil. euro.

În comparaţie, capitalizarea companiilor de laBVB (exceptând Erste Bank) este de circa 13 mld. euro, iar valoareatranzacţiilor zilnice a depăşit foarte rar în ultimele luni pragulde 5 mil. euro.

În plus, pe bursa din Sri Lanka sunt listatecompanii din telecom, servicii medicale sau din industriabăuturilor şi tutunului, care lipsesc de pe Bursa de la Bucureşti.Chiar ieri, pe bursa din Colombo a avut loc o ofertă publicăiniţială (IPO) prin care un distribuitor de gaz petrolier lichefiat(Laugfs Gas), a strâns circa 16 mil. euro. Ultima companieromânească listată în urma unui IPO este Teraplast, care a venit peBursă în 2008.

Asta în condiţiile în care economia statuluiasiatic este de patru ori mai mică decât cea aRomâniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO