Economic

Guvernul suplimentează Fondul de Credite IMM cu 100 milioane euro pentru proiecte UE

Autor: Alexandru Moise

14.10.2010, 10:35 7

Suplimentarea bugetului alocat acestui Fond a fost decisă înşedinţa de miercuri a Executivului.

Guvernul a anunţat anterior că intenţionează să utilizezeinstrumentul garanţiilor de stat pentru a majora rata de absorbţiea fondurilor europene.

Informaţia privind suplimentarea Fondului de Garantare aCreditelor IMM a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvântal Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat că şi investitoriiprivaţi vor fi sprijiniţi să cofinanţeze proiectele finanţate dinfonduri europene, prin acordarea garanţiilor guvernamentale.

"Această măsură are dublu scop: pe de-o parte, susţinereafirmelor private, iar pe de altă parte îmbunătăţirea absorţieicomunitare. De asemenea, a fost extinsă categoria de beneficiar aiprogramului de sprijin pentru cei care derulează proiecte îndomenii prioritare pentru economia românească, finanţate dinfonduri europene. Este vorba despre acordarea de garanţiiguvernamentale prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelorpentru IMM, pentru creditele pe care le iau beneficiariiprogramului pentru cofinanţarea componentei de investiţii aproiectelor", a spus oficialul guvernamental.

Potrivit acestuia, în program urmează să fie astfel incluse şiunităţile administrativ-teritoriale care implementează proiectefinanţate prin programul ISPA, precum şi cele care deruleazăproiecte în domeniul infrastructurii de turism.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna mai, căGuvernul intenţionează să garanteze şi creditele contractate decătre firme private pentru cofinanţarea unor proiecte susţinute dinfonduri comunitare şi caută o formulă juridică prin care aceastăprocedură să nu fie considerată ajutor de stat.

Premierul Emil Boc a anunţat ulterior că firmele private care aucâştigat proiecte europene vor avea posibilitatea să primeascăgaranţii guvernamentale pentru a contracta împrumuturi cu care săsusţină financiar aceste proiecte de investiţii.

În luna februarie, Guvernul a decis să garanteze creditelecontractate de către autorităţile locale pentru cofinanţareaproiectelor europene, în limita unui plan total de 2,6 miliardelei.

La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by încheiatcu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a obţinut o creştere aplafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiilesuplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fiededicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor deinvestiţii finanţate de UE sau de alte instituţiimultilaterale.

La începutul anului, autorităţile române au obţinut lanegocierile cu experţii FMI o majorare cu un miliard de euro aplafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO