Mediafax.biz Exclusiv

Energia verde a primit anul trecut subvenţii de peste 95 mil. euro şi se pregăteşte pentru ajutoare de 300 mil. euro în 2012. Cine ia cei mai mulţi bani?

Energia verde a primit anul trecut subvenţii de peste 95 mil. euro şi se pregăteşte pentru ajutoare de 300 mil. euro în 2012. Cine ia cei mai mulţi bani?

Autor: Roxana Petrescu

30.01.2012, 18:23 384

Comparativ cu 2010, subvenţiile au fost de peste 2,5 ori mai mari, iar anul acesta sumele ar putea ajunge la 300 de milioane de euro, energia verde devenind astfel una dintre cele mai "răsfăţate" industrii din România din punctul de vedere al sprijinului acordat.

Datele publicate de Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, arată că în 2011 au fost emise peste 1,7 milioane de cer ti ficate verzi pentru 78 de companii care s-au folosit de soare, apă, vânt sau biomasă pen tru a produce "lumină". În 2010, de exemplu, au fost emise aproape 0,7 milioane de certificate verzi, de acest sistem de sprijin beneficiind 48 de companii. Certificatul verde, care în prezent se tranzacţionează la o valoare de circa 55 de euro, este cel mai atractiv instrument de atragere a investitorilor în energie regenerabilă pus la dispoziţie de statul român.

Ce este certificatul verde?

În linii mari, pentru fiecare MWh de energie verde livrat în sistem, producătorul primeşte un anumit număr de certificate verzi în funcţie de tehnologia folosită.

Pentru energia eoliană sunt acordate 2 certificate, în timp ce energia solară beneficiază de 6 certificate. Acest sistem a început să-şi producă pe deplin efectele începând cu luna noiembrie a anului trecut, după trei ani de aşteptări, până la acel moment fiecare producător fiind recompensat cu un singur certificat verde indiferent de tehnologie.

Creştere spectaculoasă

Aceste instrumente sunt mai departe vândute către furnizorii de electricitate, aşa cum este cazul Electrica, care sunt obligaţi ca în coşul livrat clienţilor să aibă un anumit procent de energie verde. Dovada îndeplinirii acestui procent este dată chiar de numărul de cerificate verzi achiziţionate. Mai departe, producătorul de energie verde poate să-şi comercializeze producţia de electricitate pe piaţa liberă unde va primi un preţ dictat de cerere şi ofertă. Cum însă pentru furnizorii de energie achiziţia de certificate verzi reprezintă un cost în plus, acesta va fi transmis în facturi, către populaţie şi companii, acestea fiind de fapt categoriile care finanţează practic dezvoltarea energiei regenerabile în România.

Această schemă de sprijin bazată pe certificate verzi şi pe cote obligatorii pentru furnizorii de energie a fost gândită în contextul în care România, ca stat membru al UE, are anumite obligaţii de îndeplinit privind ponderea energiei verzi în consumul final de energie până în 2020.

Cum investiţiile în energie verde sunt mai costisitoare faţă de cele în energie convenţională, fără un sistem de sprijin, aceste proiecte nu ar capta atenţia investitorilor pentru că ar fi nerentabile. Astfel, România, alături de multe alte state membre, au creat scheme de sprijin.

Deşi anul trecut sumele încasate de producătorii de energie verde au fost de peste 2,5 mai mari faţă de cele din 2010, când au fost emise certificate verzi în valoare de 37,2 milioane de euro, 2012 va anul în care se va înregistra o creştere spectaculoasă. Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul acesta ar urma să fie emise 5,5 milioane de certicate verzi, de peste trei ori mai multe decât anul trecut, în valoare de peste 300 de milioane de euro.

CEZ, pe primul loc

Datele Transelectrica arată că marii câştigători ai acestei scheme de sprijin sunt cehii de la CEZ, care anul acesta au spus că vor finaliza investiţia de 1,1 miliarde de euro în cel mai mare parc eolian din România. În total, cehii au încasat anul trecut 39,7 milioane de euro. Energias de Portugal a făcut la rândul ei bani frumoşi din certificatele verzi, în total portughezii încasând din această schemă de sprijin peste 15,8 milioane de euro pentru funcţionarea a trei parcuri eoliene cu o capacitate totală de 228 MW. Datele Transelectrica arată că nici italienii de la Enel nu au fost ocoliţi de efectele acestei scheme de sprijin, în conturilor lor intrând anul trecut peste 5,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO